open-navfaktor-logo
search
Zdravstveni problemi
Jeličić ostaje na poziciji ministra zdravstva još dvije sedmice: Šta se dešava sa Vladom KS
Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić dao je jučer ostavku na mjesto vršioca dužnosti ministra zdravstva Kantona Sarajevo na koju je imenovan na prijedlog Vlade KS.
22.10.2020. u 11:28
get url
text

Ipak, kako Faktor saznaje, ministar Jeličić će na ovoj funkciji biti još dvije sedmice a nakon čega će se razgovarati o imenovanju novog vršioca dužnosti ministra zdravstva.

Vijest o ministrovoj ostavci nije nimalo iznenadila s obzirom na to da aktuelna Vlada već ima podosta iskustva sa podnošenjima ostavki u ovom kratkom mandatu.

Podsjećamo, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Jasna Agić ostavku je podnijela 15, jula ove godine zbog kako je tada objašnjeno zdravstvenih razloga.

Već 25. jula ostavku je podnio i tadašnji ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović, također iz zdravstvenih razloga.

Vlada KS na čelu sa premijerom Marijom Nenadićem tražila je rješenja te su stranke koje učestvuju u Vladi KS predložile svoje kandidate.

Tako je 20. augusta na Skupštini KS trebalo biti odobreno imenovanje novih ministara za ova dva ministarstva.

Demokratska fronta je za ministricu zdravstva predložila Draženku Malićbegović, a SBB Anelu Mešić za ministricu za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica.

Međutim do njihovog imenovanja nije došlo jer je sjednica prekinuta a zastupnici se nisu mogli dogovoriti oko ovih imenovanja.

Ministrica Agić je ostala rukovoditi ovim ministarstvom sve dok joj se ne nađe adekvatna zamjena, ali do toga još nije došlo, sa druge strane Mesihović je napustio svoju funkciju a teret ministarstva pao je na v.d. ministra Jeličića, odlukom Vlade.

Ipak i Jeličić je jučer istakao da ovu dužnost napušta iz zdravstvenih razloga, te da se ne može u potpunosti posvetiti obavezama koje su pred njim.

Jeličić ostaje i dalje na mjestu ministra privrede.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elvis Vreto ističe da je odluka o ostavci ministra Jeličića očekivana.

- S obzirom na težinu i stanje u kojem se nalazimo zbog pandemije koronavirusa, obnašati dvije ključne pozicije pa i privremeno, je više nego teško s obzirom na probleme sa kojima se susrećemo. Čudi me uopće pristanak gospodina Jeličića da prihvati tu ulogu. Poznato je da su u zdravstvu i privredi najveći problemi posebno u ovom periodu pandemije – kazao je Vreto za Faktor.

Podsjećamo da je također i premijer Vlade KS imao zdravstvenih problema zbog kojih je i hospitaliziran usljed stresa koji preživljava na funkciji koju obnaša. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.