open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
Jesu li Trojka i HDZ pripremili sve da 28. maja na sjednici Zastupničkog doma FBiH izglasaju Marina Vukoju?
Od konstituiranja Zastupničkog doma FBiH u novom sazivu vodi se polemika u vezi sa izborom sudije Ustavnog suda BiH
AUTOR: E.D.-Š.
13.05.2024. u 16:18
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
Nova sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za 28. maj i postoje naznake da bi se na ovoj sjednici u okviru tačke Izbor i imenovanje moglo glasati o sudiji Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali i izabrati novi predsjedavajući ovog doma.
Kao što je poznato od konstituiranja Zastupničkog doma FBiH u novom sazivu vodi se polemika u vezi sa izborom sudije Ustavnog suda BiH. Trojka i HDZ čine sve da na glasanje u Zastupnički dom ide ime jednog kandidata i to prvorangiranog Marina Vukoje bliskog HDZ-u, dok opozicija insistira da na glasanje ide lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH iz reda hrvatskog naroda.
Što se tiče rukovodstva Zastupničkog doma, Mirjana Marinković-Lepić (NS) je u septembru prošle godine podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće iz zdravstvenih razloga. Međutim, poslije toga je vodila Kolegij, potpisivala pozive za sjednice, sjedila na sjednicama u dijelu rerezvisanom za rukovodstvo.
Član Kolegija Zastupničkog doma FBiH Admir Čavalić (SBiH) kazao je za Faktor kako se iz radnih materijala koje su dobili za sjednicu 28. maja može naslutiti da bi se moglo glasati o rukovodstvu Doma, ali i sudiji Ustavnog suda BiH.
- Mi smo dobili sve radne materijale Komisije za izbor i imenovanje koji se mogu ticati aktuelnih imenovanja. Tu je imenovanje sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, predsjedavajućeg Zastupničkog doma... Ali ovo su samo radni materijali, međutim, Komisija se još nije sastala da raspravlja o imenovanjima. Nije isključeno da će se Komisija za izbor i imenovanje sastati na dan održavanja sjednice čime bismo dobili rezultate sa komisije da li su određeni prijedlozi prošlil kako su prošli, da li će biti lista sa jednim ili sa više kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH - govori nam Čavalić i dodaje:
- Indikativno je da dobijanjem ovih radnih materijal se pravi uvertira da se 28. maja okonča imenovanje sudije Ustavnog suda. Protiv sam toga da ide lista sa jednim kandidatom i to je suština čitave priče. I pojedini predstavnici iz većine, pravnici po struci, govorili su da to nema smisla.
Kako bi se mogao predložiti samo Vukoja, prekomponovana je i Komisija za izbor i imenovanje, dva člana iz opozicije iz SBiH i DF-a zamijenjeni su članovima koji dolaze iz pozicije. 
Komisija za izbor i imenovanje
Predsjednik Mladen Bošković (HDZ, HSS SR,HSS, HSP)
Zamjenik Aner Žuljević (SDP)
Članovi:
Goran Opsenica (HDZ BIH-HNS)
Senad Subašić (SDP)
Dajana Frljić (HDZ BIH-HNS)
Irfan Durić (NES)
Elzina Pirić (PDA)
Dragan Mioković (Naša stranka) 
Rasim Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU) 
Eldar Čomor (SDA) 
Petar Galić (HNP) 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.