open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Jučer osuđen za zločine u Bosanskom Novom: Rajko Karlica nije pronađen na adresi stanovanja
Nakon što je Sud BiH odredio pritvor tokom izricanja prvostepene presude deseterici optuženih za zločine u Bosanskom Novom, Rajko Karlica, koji je osuđen na 15 godina zatvora, nije pronađen na adresi i trenutno se poduzimaju radnje s ciljem njegovog hapšenja, saznaje Detektor.
23.11.2023. u 10:49
get url
text

VEZANI TEKST - Ranko Balaban i drugi: Za zločine u Bosanskom Novom 162 godine zatvora

Iz Suda BiH za Detektor je odgovoreno da su optuženi koji su proglašeni krivima, izuzev Rajka Karlice, već uhapšeni, jer on nije bio na adresi, nego u drugom gradu.

- Sud trenutno poduzima radnje u cilju njegovog lišenja slobode - rečeno je iz Suda.

Kako su naveli, četverica optuženih koji su prisustvovali objavi presude su odmah sprovedeni u pritvorske jedinice.

Prvostepenom presudom Sud BiH je Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića, Ranka i Dragana Baltića osudio na po 18 godina, Rajka Karlicu, Milenka Brčina te Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

Pored Karlice, izricanju presude nisu prisustvovali optuženi Balaban, Goronja, Reljić, Brčin i Kapetanović.

Vijeće je utvrdilo da su svi optuženi 22. juna 1992. godine, nakon sahrane ubijenog srpskog vojnika, kao naoružana grupa koju je činilo više od 20 vojnika, krenuli u sela Aliće i Ekiće. Tu su, kako je zaključeno, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, pod prijetnjama da će ih ubiti ako to ne urade; pucajući i galameći na njih, poveli ih prema pravoslavnom groblju, gdje su muškarce tukli kundacima, šakama i nogama, dok su žene i djeca to posmatrali.

- Potom odvajaju oko 90 muškaraca i odvode ih na muslimansko groblje, gdje ih tjeraju da iskopaju grobnicu i stanu oko nje, nakon čega su naoružani vojnici dobili naredbu da stanu u streljački vod i započnu pucnjavu - navela je predsjedavajuća Vijeća Lejla Konjić Dragović iznoseći prvostepenu presudu.

Tom prilikom ubijena su 24 muškarca, a njihova tijela su pronađena na različitim lokacijama, s obzirom na to da je grobnica prekopavana, a tijela prebacivana u rijeku. Posmrtni ostaci svih ubijenih još nisu nađeni.

Po izricanju presude na koju je dozvoljena žalba, predsjedavajuća Konjić Dragović saopćila je da se optuženima ukidaju dosadašnje mjere zabrane, a Vijeće je optuženima odredilo kaznu pritvora koja može trajati najduže devet mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.