open-navfaktor-logo
search
Terapija za COVID-19
Kad će u BiH stići lijek Remdesivir; Infektolog Drljević: Lijek smanjuje smrtnost za 30 posto i simptome zaraze
Remdesivir, primarno kreiran za liječenje ebole, do sada je jedna od terapija koja je odobrena za COVID-19 u svijetu. Lijek, prema dosadašnjim saznanjima, skraćuje vrijeme liječenja težih slučajeva odboljelih od COVID-19 i smanjuju smrtnost. 
18.08.2020. u 18:54
get url
text

No, nakon poteza Administracije američkog predsjednika Dolada Trumpa, koji je obznanjen početkom prošlog mjeseca, da će kupiti sve dostupne zalihe Remdesivira, u svijetu je evidentna utrka za nabavkom ovog lijeka.

Zanimalo nas je, šta se u BiH radi kako bi u našim oboljelim građanima ovaj lijek bio dostupan?

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH dobili smo odgovor da je u sklopu Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera, ovo Ministarstvo zatražilo potvrdu ili ažuriranje prethodno iskazanih potreba naše zemlje za lijekom Veklury (Remdesivir) od Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta.

- Ažurirane potrebe moraju biti predstavljene zajedničkom timu Evropske Komisije do sutra, 19. augusta 2020. godine. Potrebe će biti dostavljene putem imenovanih članova Upravnog odbora Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera kojeg čine: dr. Bosanko Horozić, dr. Alen Šeranić i dr. Luka Pirnat – stoji u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema riječima prim. dr. Ednana Drljevića, infektologa, Remdesivir je uz Tocilizumab, odobren za liječenje oboljelih od COVID-19.

- Prema informacija kojima raspolažem, Remdesivir smanjuje smrtnost za otprilike 30 posto i simptome od covid infekcije. Odobrile su ga Američka agencija za hranu i lijekova (FDA) i Evropska agencija za lijekove (EMA). Amerikanci u svim američkim bolnicama u Evropi, uključujući i Tursku, oboljelima od koronavirusa daju Tocilizumab. To je lijek koji se koristi u terapiji reumatoidnog artritisa i koji je jako skup, ali se u tim američkim bolnicama pokazao kao izvanredan. Daje se samo onima kojima uslijedi pogoršanje bolesti osmog ili devetog dana i kod kojih se počne razvijati tzv. "citokinska oluja". Informacije kojima raspolažem govore da Tocilizumab sprečava naglo pogoršanje bolesti - kaže Drljević.

Oboljelima od COVID-19 u našoj zemlji na početku pandemije uključivan je Hydroxychloroquine (lijek za malariju), koji je, dodaje Drljević, imao dobre rezultate.

- Lijek je potom Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) problematizirala i povukla kao tepariju u liječenju COVID-19 – naglasio je Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.