open-navfaktor-logo
search
Podrška
Kurtulmus: Vrata turskih univerziteta otvorena osoblju otpuštenom zbog cionističkog pritiska
AUTOR: Anadolija
11.05.2024. u 14:29
get url
text
Numan Kurtulmus
Numan Kurtulmus
Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Numan Kurtulmus poručio je da su vrata turskih univerziteta otvorena za akademske radnike koji su otpušteni s posla zbog cionističkih pritisaka u jeku masovnih propalestinskih protesta na univerzitetima širom svijeta, javlja Anadolu.
Kurtulmus je po završetku posjeta u Meksiku i Kubi razgovarao s novinarima u avionu na putu za Ankaru i komentirao pritiske na studente i nastavnike na univerzitetima širom svijeta na kojim se održavaju protesti protiv izraelskih napada na Gazu.
- Turska je oduvijek bila zemlja koja je primala akademsko osoblje koje je bilo u teškim situacijama širom svijeta. U Ataturkovo vrijeme, jevrejski naučnici koji su bježali od nacističkog progona nacista u Njemačkoj došli su u Tursku i dali značajan doprinos razvoju naučnog života u Turskoj. Pozivamo sve akademske radnike širom svijeta. Vrata turskih univerziteta su otvorena za sve one koji su otpušteni sa svojih radnih mjesta zbog cionističkih pritisaka - poručio je Kurtulmus.
Kurtulmus je istakao da Turska snažno podržava palestinski narod u njegovoj opravdanoj borbi za mir i pravdu i da je jedna od zemalja u kojoj postoji snažan konsenzus po tom pitanju kada su u pitanju vlast i narod.
- Imali smo velike mitinge i na svim platformama nastavljamo podršku. Uvjereni smo da je počela nova epoha u palestinskoj borbi, a o čemu svjedoče i propalestinski protesti na univerzitetima na Zapadu i to što je formiran humanitarni štit koji okuplja sve ljude sa zdravom sviješću, bez obzira na njihovu vjersku, rasnu ili nacionalnu pripadnost - kazao je Kurtulmus.
Dodao je da je važno podsjetiti i na značaj tužbe za genocid koju je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
- Od sada će se voditi veoma intenzivna borba. Izrael i njegove pristalice će vršiti sve vrste pritisaka. Uostalom, šta god da rade vlade, narod ima savjest, narod ima glas i taj glas će svuda vrlo snažno doći do izražaja - kazao je Kurtulmus.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.