open-navfaktor-logo
search
Press glavnog tužioca
Kajganić o Debevcu i Mehmedagiću: Osumnjičeni da su prisluškivali sudije i uposlene u Tužilaštvu, nema dokaza za političare
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine održana je press konferencija na kojoj se povodom jučerašnjeg hapšenja predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića Osmice obratio glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić. 
19.12.2023. u 13:37
get url
text

VEZANI TEKST - Debevec u trenutku hapšenja bio na ručku sa Almirom Džuvom, direktorom OSA-e

- Osumnjičeni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i Osman Mehmedagić lišeni su slobode po naredbi postupajućeg tužioca isključivo zbog činjenice da su postojali pritvorski razlozi za lišenje slobode, da bi Tužilaštvo moglo nesmetano da prikuplja dokaze u navedenom predmetu.

Prikupljeni su dokazi da su oni počinili krivična djela iz Krivičnog zakona BiH, zloupotreba službenog položaja na način što su nezakoniti prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja određenih istražnih radnji u predmetima Tužilaštva i Suda BiH u period 2020. godine, a koji su radili u više predmeta u određenom vremenskom periodu. Ovaj predmet nije povezan sa predmetom koji se odnosi na Milorada Dodika – pojasnio je Kajganić, ali nije odgovorio na pitanje novinara da li se radi o "nezakonitim prisluškivanjima u vrijeme rada na predmetu 'Respiratori'". Tačnije, rekao je da ne može govoriti o tome zbog istrage.

Rekao je da se prema do sada prikupljenim dokazima radi o predmetima Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Kajganić je potvrdio i da je advokatica Vasvija Vidović lišena slobode jer "postoji osnov sumnje da je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja". Vidović je, kratko je rekao Kajganić, pokušala da iz prostorija SIPA-e iznese jedan telefon koji je bio skriven kod osumnjičenog.

- Danas u poslijepodnevnim satima bit će predati tužiocu Tužilaštava BiH koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljnjim koracima. Najvjerovatnije će podnijeti prijedlog za određivanje pritvora do mjesec dana za sve osumnjičene - kazao je on. 

Kajganić je rekao da "za sada nemaju dokaze da su ove nezakonitosti vršene prema političkim partijama, političkim ličnostima, ali da će provjeriti i te informacije".

VEZANI TEKST - Uhapšeni Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica

Na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH već su zapečaćene određene prostorije u Sudu BiH i nakon analize svih dokaza, istakao je on, znat će se u kom smjeru će istraga dalje teči. Naglasio je da su osnovi sumnje potvrđeni, te da se je sudija za prethodni postupak već izdao naredbe za pretrese koji su provedeni.

Poručio je da su u javnosti plasirane razne informacije zbog čega su uhapšeni Debevec i Mehmedagić. 

- Jedino Tužilaštvo BiH je ovlašteno da daje informacije iz predmeta u kojima su donesene naredbe o provođenju istrage. Sve druge informacije koje dijele lica koja nisu iz Tužilaštva BiH, predstavljaju spekulacije i dovode do dezinformisanja javnosti.

Ako neko mimo Tužilaštva BiH iznosi informacije o predmetima na kojima radi Tužilaštvo, to znači da je neovlašteno došlo do informacija i distrubuira ih neovlašteno. Pozivam sve u BiH, da kada su u pitanju predmeti Tužilaštva BiH, da se obraćaju isklkjučivo Tužilaštvu BiH. Svjesni smo interesa javnosti i medija za pojedine predmete, to razumijemo, ali nam je na prvom mjestu predmet.

Što se tiče navedenog predmeta, radi se isključivo i samo o predmetu Tužilaštva BiH. Predmet je otvoren u Tužilaštvu BiH, predistražne radnje i istraga vođene su u Tužilaštvu BiH uz značajnu podršku OSA-e. Pripadnici SIPA-e upoznati su s navedenim predmetom sat vremena prije lišenja slobode - poručio je glavni tužilac. 

Rekao je i to kako je Tužilaštvo odmah jučer obavijestilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Ured disciplinskog tužioca u vezi s hapšenjem Ranka Debevca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.