open-navfaktor-logo
search
Zastupnici komentirali
Kako će izbjeći Vijeće naroda RS-a: Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH stupit će na snagu odmah
Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a komentirali su danas posebnu sjednicu NSRS-a o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a koja će početi sutra.
26.06.2023. u 12:30
get url
text
Srđan Mazalica i Igor Crnadak
Srđan Mazalica i Igor Crnadak

Na njenom dnevnom redu je Prijedlog zakona o neprimjenjivaju odluka Ustavnog suda BiH, a planirano je da, ukoliko se usvoji, stupi na snagu drugog dana od dana donošenja.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić danas nije mogao precizirati kako je izvodivo da zakon odmah stupi na snagu, imajući u vidu procedure koju bi trebalo da prođe u Vijeću naroda RS-a, te gotovo izvjesno ulaganje veta.

- Ostavit ćemo to za sutra, ne možemo sve danas – istakao je.

Također, karakteristično je da zastupnici, iako se navode kao jedni od predlagača ove tačke, nisu imali priliku vidjeti predloženi zakon.

Zastupnik Kluba zastupnika SNSD-a Srđan Mazalica je istakao kako će ga svi dobiti u isto vrijeme u elektronskom obliku.

- Mislim da je on već na mailu. Bitno je da ga svi zastupnici dobiju istovremeno – kazao je Mazalica nakon kolegija NSRS-a.

Mazalica je rekao da sutra očekuje jedinstvo na obje posebne sjednice NSRS-a s obzirom na to da će nakon rasprave o Ustavnom sudu BiH, početi posebna sjednica o vetu koji je na Predsjedništvu BiH uložila Željka Cvijanović na Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu.

- Mi smo usvojili rezoluciju u vezi s Kosova i Metohije i podržavamo narod tamo, a sporazum koji se odnosi na lične karte je isključivo u interesu samoproglašenog Kosova. Za njih je bolna tačka da putuju u BiH samo sa vizama, koje uzimaju u Skoplju. To ih izrazito žulja – rekao je Mazalica.

Što se tiče Ustavnog suda BiH, naveo je da ne vidi da bi iko imao išta protiv prijedloga o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

- Ustavni sud je sada donio odluku koja je top lista nadrealista u pravu. Nisu imali pravo to uraditi, a ovim se u perspektivi šititimo od loših odluka Ustavnog suda BiH, a pretpostavljamo da će ih biti – rekao je Mazalica.

Šef Kluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak je rekao da može samo potvrditi da će zastupnici PDP-a učestvovati, ali da nisu još vidjeli prijedlog zakona o nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH.

- Malo je čudno da će zakon stupiti na snagu odmah. Na kolegiju nije bilo riječi kako će se riješiti procedura u Vijeću naroda RS-a – dodao je Crnadak.

Izrazio je bojazan da se NSRS neće shvatiti ozbiljno, jer mnogo toga što je do sada usvojeno, nije provedeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.