open-navfaktor-logo
search
Prošetali smo
Kako danas izgleda Aleja ambasadora u Sarajevu, ko je sve zasadio drvo
Aleja ambasadora koja se nalazi u sarajevskoj općini Stari Grad, na prostoru od Bentbaše do Darive, jedinstvena je šetnica u Bosni i Hercegovini jer je u njoj više od 200 ambasadora, visokih zvaničnika međunarodnih organizacija, koji su "prodefilovali" našom zemljom, svojim rukama zasadilo po jednu lipu u ime zemlje koju predstavljaju.
09.02.2020. u 15:26
get url
text

Ovaj projekat je pokrenut 2002. godine, a prvu lipu zasadio je tadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrich.

Ekipa Faktora prošetala je u ovim zimskim danima Alejom ambasadora i popričala sa građanima koje je susrela.

{$galerijaFotografija}

Ljut sam, ma bijesan 

- Što me toliko slikate, pa nisam Mel Gibson. Od svih godišnjih doba najviše volim zimu. Ljut sam, ma bijesan, što ne mogu kao čovjek šetati alejom jer nije očišćena od snijega i leda, i to neka je na sramotu Općini Stari Grad, gradonačelniku, i ne znam kome još. Pa mnogo je rekreativaca koji ovdje šetaju, trče, trebaju se polomiti?! Nevjerovatno. A posebna priča su vandali koji su uvijek spremni uništiti klupe za odmor koje se ovdje postave. Ne znam, ova Aleja bi trebalo da bude šetnica za primjer, ali nije - ispričao nam je Sarajlija Mirko, kojeg smo sreli na aleji.

Prošetavši alejom uočili smo da je najljepša lipa upravo ona prva koju je zasadio Petrich. Može se vidjeti da su mnoge lipe ponovo zasađene jer su se prethodne osušile. Kamene ploče na kojima se nalaze imena ambasadora i godine u kojoj su zasadili lipe nisu jednoobrazne. Aleja ambasadora izgleda tužno, zapušteno.

- Aleja je najljepša u proljeće, sve je zeleno i miriše. To je godišnje doba koje najviše volim. Sada izgleda malo tužno. Mogli su barem očistiti šetnicu od leda. Živim u blizini i vrlo često volim šetati ovim dijelom. Ponekad se pitam da li je barem jednom broju ambasadora koji su zasadili po drvo na Bentbaši, naša zemlja ostala u lijepom sjećanju, i da li će se nekada vratiti - ispričao nam je Habib Burović, kojeg smo zatekli u šetnji alejom.

Te davne 2002. godine lipu je pored Petricha zasadio i ambasador Sam Hanson iz Kanade, kao i Ibrahim Ali Tagiur, iz tadašnje Velike Socijalističke Narodne Libijske Države Džamahirije, te Mihailo Trpovski, ambasador Makedonije.

I bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling ima svoju lipu u Aleji ambasadora, a koju je zasadio 2006. godine. Dvije godine kasnije drvo je zasadio i tadašnji ambasador SAD-a u BiH Charles Lewis English, a posljednje drvo u Aleji ambasadora, prošle godine, zasadio je britanski ambasador u BiH Matthew Field.

Otvorenost Sarajeva prema svijetu 

Ambasadorica Narodne Republike Kine Chen Bo lipu je zasadila 2016. godine.

- Ovaj prostor zaista simbolizuje otvorenost grada Sarajeva prema svijetu i njegovu želju za saradnjom sa svim državama. Moja posađena lipa ovdje ujedno znači i obećanje da se potrudim da Sarajevo ima što bolju saradnju sa mojom, ali i ostalim državama svijeta - kazala je tada Bo.

Svoje drvo u Aleji ambasadora ima i bivša ambasadorica SAD-a Maureen Cormack.

- Ovo je zaista prelijepa tradicija jer sada svi mi koji smo posadili drvo, i nakon što napustimo Sarajevo, ponovo ćemo se vraćati da vidimo kako to drvo napreduje - rekla je Cormack 2015. godine.

Tradicija je da se nakon sadnje učesnicima projekta uručuju certifikati koji će ih zauvijek podsjećati na taj čin.

IMG_8288.JPG
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.