open-navfaktor-logo
search
Ispaštaju građani
Kako je moguće da Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH od 2015. godine ima privremeni Upravni odbor?
Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, koji upravlja višemilionskim bužetskim novcem, od 2015. godine nema stalni Upravni odbor, već privremeni. Na čelu privremenog Upravnog odbora već nekoliko godina, ukazuju federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji, nalazi se sekretar Federalnog ministarstva zdravstva.
26.03.2023. u 20:35
get url
text

Da situacija bude jasnija, Upravni odbor imenuje Vlada Federacije BiH na prijedlog federalnog ministra zdravstva.

Nije u interesu pacijenata 

- Imajući u vidu da je sekretar Federalnog ministarstva zdravstva predsjednica privremenog Upravnog odbora koji već šest godina upravlja Zavodom, konstatujemo da ovakav način upravljanja nije u interesu Zavoda i osiguranih lica koja se liječe na teret Fonda solidarnosti, što nije u skladu s članom 102. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Navedeno ističemo jer Ministarstvo kreira kompletan zakonski okvir za rad Zavoda, koji već dugo vremena ima probleme u radu koji nisu u dovoljnoj mjeri objelodanjeni u zvaničnim izvještajima o poslovanju, niti se rješavaju. Ministarstvo nije vršilo adekvatan nadzor nad zakonitošću rada Federalnog zavoda, što nije u skladu s članom 110. Zakona o zdravstvenom osiguranju - navedeno je u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva zdravstva za 2021. godinu, koji je sačinio Ured za reviziju institucija u FBiH.

Sekretar Federalnog ministarstva zdravstva je Snježana Bodnaruk.

Revizori pojašnjavaju da Upravni odbor u pravilu ima 11 članova.

- Po jednog iz svakog kantona kojeg predlažu kantonalna ministarstva zdravstva, te jedan član iz Federalnog ministarstva zdravstva. Vlada FBiH je 5.11.2015. godine donijela Odluku o imenovanju privremenog Upravnog odbora na mandat od tri mjeseca, do okončanja postupka konačnog imenovanja. Privremeni Upravni odbor nastavio je djelovati u periodu od 2015. do 2021. godine jer još nije izvršeno njegovo konačno imenovanje - navode federalni revizori i dodaju:

- Prema dopisima Ministarstva iz januara i jula 2021. godine, konačno imenovanje Upravnog odbora nije izvršeno jer prijedloge članova u Upravni odbor nije dostavilo Ministarstvo zdravstva Zapadnohercegovačkog kantona, kao ni Ministarstvo zdravstva Kantona 10, čiji je dosadašnji predstavnik 23.3.2020. godine podnio neopozivu ostavku na mjesto člana privremenog Upravnog odbora (zbog preuzimanja funkcije općinskog načelnika).

Iz Federalnog ministarstva zdravstva nam nije odgovoreno zašto još nije predloženo Vladi FBiH imenovanje stalnog Upravnog odbora Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Naime, federalni revizori u izvještajima iz godine u godinu upozoravaju da Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja ima privremeni Upravni odbor i da se to mora riješiti, međutim...

Ko će pokrenuti odgovornost? 

- Ponovljene neispoštovane preporuke i ka Ministarstvu zdravstva, ali i Zavodu zdravstvenog osiguranja valjda su dovoljan materijal za pokretanje odgovornosti. No tu se postavlja pitanje ko će pokrenuti odgovornost. Sve se uvijek završi zaštitom kadrova koji su imenovani od Vlade FBiH, a tužilaštvo ne reaguje čak i kada imaju utvrđena kršenja Zakona o javnim nabavkama gdje je bilo utvrđeno kroz revizorske izvještaje da su milionska sredstva opredijeljena na različite adrese kroz postupke potpuno nezakonito, protivno Zakonu o javnim nabavkama.

Činjenica da je sekretar Federalnog ministarstva na čelu Upravnog odbora zavoda, samo je još jedna potpuno nedopustiva situacija koja očigledno u moru sličnih postaje prihvatljivo ponašanje. Na sve upite zastupnika o ovoj i sličnim situacijama pravdanje je da nemaju kadrova koji ispunjavaju uvjete - kazala nam je Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Dodaje kako je i samo Federalno ministarstvo zdravstva od 2021. godine bez ministra.

- Nisu popunjeni kadrovski u skladu sa sistematizacijom. Nemaju kapacitet za reformske procese u zdravstvu i sve se u konačnici svede na "nedostatak političke volje", što je pogubno posebno kad se radi o zdravlju građana. Višegodišnji privremeni Upravni odbor Zavoda koji je odavno prestao i biti privremeni, rezultat je također političke "ne volje" u kojoj očigledno caruju oni koji su očigledno sposobni izbjeći svaku odgovornost - prokomentirala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.