open-navfaktor-logo
search
Tražili smo pojašnjenje
Kako općine u FBiH mogu biti proglašene gradom, zašto vezirski Travnik još nije dobio ovaj status, ko opstruira?
Inicijativu treba da pokrene načelnik općine prema općinskom vijeću, govori Admir Čavalić
AUTOR: E.D.-Š.
27.06.2024. u 21:53
get url
text
Travnik
Travnik
FOTO: Anadolija
Dosta polemike na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije moglo se čuti tokom rasprave o prijedlogu da Novi Travnik dobije status grada.
Mnogi zastupnici su se pitali kako je moguće da Novi Travnik, koji je osnovan 1949. godine, dobije status grada prije Travnika koji se u dokumentima spominje 1463. godine i koji ispunjava sve uvjete za to.
Osim toga, Travnik je bio prijestolnica bosanskih kraljeva u srednjem vijeku, a potom osmanskih vezira od 1686. do 1850. godine, pa i velik dio njegovog kulturnog nasljeđa datira iz tog perioda.
Moraju se ispuniti tri kriterija  
Po završetku rasprave zastupnički dom FBiH je izglasao novi status Novog Travnika, a što treba da potvrdi Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
Federalni zastupnik Admir Čavalić (SBiH) za Faktor objašnjava na koji način jedna općina mjesto može postati gradom, koja je procedura te se osvrnuo i na status Travnika.
- Inicijativu treba da pokrene načelnik općine prema općinskom vijeću, a onda općinsko vijeće treba to da usvoji i da pokrene prema Federalnom ministarstvu pravde koje dalje prosljeđuje Vladi Federacije BiH, a ona prema Parlamentu Federacije BiH. Tu se prate tri kriterija koja su vrlo jasna. Prvi je da to može biti administrativni centar kantona, drugi je da može biti općina sa 30.000 stanovnika, od toga 10.000 u urbanim područjima i treći kriterij je da ta općina ima neki kulturno-historijski značaj za Federaciju BiH - pojašnjava Čavalić.
Dodaje da se na osnovu tih ispunjenih uvjeta može dodijeliti nekoj općini status grada.
- Dakle, jasno je ko treba da pokrene te procese. Zbog toga sam ja na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH ustvari apelovao na građane Travnika da animiraju svoje općinsko vijeće. Informacije sa kojima raspolažem jeste da je načelnik voljan da postane gradonačelnik, u to ne sumnjam, ali s druge strane da postoje informacije da u rukovodstvu Općinskog vijeća postoje blokade, inicijative koje žele od Travnika praviti Mostar, što bi bilo katastrofalno, nonsens, apsurd i to ne treba dozvoliti - govori Čavalić.
Kaže da uprkos takvim opstrukcijama treba učiniti sve da Travnik postane grad.
HDZ hoće ustroj Travnika po ugledu na Mostar 
- Unutar Općinskog vijeća Travnik HDZ ne želi da Travnik postane grad po klasičnom modelu grada, kao što je Novi Travnik, već se nastoji tražiti mostarsko ustrojstvo. E to traženje je razlog što Travnik ostaje i dalje općina, a ne grad - govori Čavalić.
HDZ još 1997. godine tražio preustroj Travnika u zajednicu općina po ugledu na Mostar.
Upitali smo Čavalića da li postoje određeni benefiti za općine koje dobiju status grada. 
- Ima benefita, ali tu bih ostao oprezan. Slažem se kao ekonomista da to širi mogućnosti za benefite, ali u konačnici sve se svodi bez obzira na to da li je riječ o općini ili gradu, na agilnost, ambicioznosti rada lokalne administracije. Ako sporo radi, nevažno je da li je riječ o općini ili gradu. I ako je grad, ne mora značiti da će iskoristiti benefite - kazao je Čavalić. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.