open-navfaktor-logo
search
Šta su argumenti, šta puste priče
Čavalić "potopio" Ćudić i Našu stranku: Populistički lažete da uvodite neradnu nedjelju, objasnite to radnicima!
AUTOR: Faktor
27.06.2024. u 11:21
get url
text
Admir Čavalić i Sabina Ćudić
Admir Čavalić i Sabina Ćudić
FOTO: Faktor
Naša stranka, čiji je ministar trgovine u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Amir Hasičević, zalaže se za takozvanu neradnu nedjelju u entitetu Federacija. U raspravu se sada uključila i Hasičevićeva stranačka kolegica Sabina Ćudić, zastupnica u Parlamentu BiH.
Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini koji predviđa neradnu nedjelju trenutno je u proceduri javne rasprave. Admir Čavalić, ekonomski stručnjak i zastupnik u Parlamentu FBiH, sve vrijeme ukazuje na to da predlagač zakona Federano ministarstvo trgovine, kao i vladajuće stranke u FBiH - Trojka i HDZ, obmanjuju javnost u vezi sa takozvanom neradnom nedjeljom. 
- Imamo konsenzus radnica, poslodavaca i vlasti da radnice u trgovini imaju neradnu nedjelju i to je veliki društveni uspjeh za koji, prije svega, treba zahvaliti resornom ministru Amiru Hasičeviću kao izvrsnom medijatoru u procesu pregovora o neradnoj nedjelji.
Međutim, zastupnik Čavalić smatra da je on taj koji im treba, kao djeci, objasniti šta jest, a šta nije za njihovo dobro. Ako zaista bude toliko bahat da se odazove na debatu, na debatu ćemo se odazvati moje kolege iz Naše stranke i ja i argumentovati u korist radnica.
Nema tog novca koji može kupiti slobodan, isplaniran dan bilo s porodicom bilo samostalno, a ako, ipak, gospodin Čavalić hoće da kaže da postoji društveno-politički interes za koji je potrebna žrtva cijele jedne grupacije, u ovom slučaju radnica u trgovini, spremna sam mu reći da je jadno svako društvo koje svoj interes bazira na žrtvi slabije plaćenih ljudi, dominantno žena i da je svako društvo svoj progres postiglo na oslobađanju upravo takvih grupacija - izjava je Sabine Ćudić. 
Čavalić je opširno odgovorio Ćudić i Našoj stranci. Zamjera im da "populistički lažu da uvode neradnu nedjelju" i poziva da radnicima kažu istinu. 
- Od gospođe Ćudić ne očekujem populizam i neistine, već argumente. Dakle, umjesto snažnih riječi, epiteta, kvalifikacija, optužbi i stilskih figura, da nam ponudite konkretne podatke, procjene, rezultate istraživanja, tj. bilo šta konkretno.
Ja razumijem da u dnevnoj politici ovo prvo često zna ostaviti mnogo snažniji utisak na glasače, ali pošto je u konkretnom slučaju riječ o odlukama i zakonima koji utječu na živote miliona ljudi u ovoj zemlji, mislim da bismo, ako smo ozbiljni i odgovorni pred građanima koji su nas birali, barem taj dio trebali poštedjeti populizma i nepromišljenih poteza.
Molim vas da objasnite radnicima u ovoj zemlji o kakvoj "neradnoj nedjelji" pričate? Ko će odgovorati za to što direktno lažete našim radnicama i dajete lažnu nadu njihovim porodicama? Da je zaista riječ o "neradnoj nedjelji", onda biste to riješili preko Zakona o radu, ne preko Zakona o unutrašnjoj trgovini. To bi vrijedilo za sve radnice i radnike. Ovako, nudite prijedlog koji se odnosi samo na neke prodajne objekte, a ne radnice.
Naglašavam, ne zabranjujete rad nedjeljom. Nedjeljom će radnice čistiti, skladištiti, popisivati, dostavljati, dok će one radnice u pekarama, na benzinskim pumpama, dragstorima 24, cvjećarama i brojnim drugim objektima koji su izuzeti, dodatno raditi zbog povećane potražnje koja će biti prebačena u njihove objekte. Da ne spominjem da će i naše radnice u ugostiteljstvu, u kladionicama, i svim drugim oblastima raditi bez problema. Dakle, još jednom da ponovim: Vi ne uvodite neradnu nedjelju jer ministar Hasičević nema ni ovlasti da predloži takav zakon koji je pod ustavnoj nadležnosti Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, uopće.
Možete usput i objasniti zašto veliki trgovinski lanci lobiraju za ovu mjeru, naročito u jeku dolaska inostrane konkurencije. Ili ako im je toliko stalo da im radnici imaju slobodnu nedjelju, zašto naprosto ne donesu odluku da se u njihovim objektima ne radi nedjeljom, kao što su mnoge kompanije iz drugih oblasti već odavno učinile? Svaka im čast na tome. Zašto je potrebno lobiranje preko pogrešnog ministarstva da se rad zabranjuje i maloj konkurenciji?
Bilo bi dobro čuti i objašnjenje zašto pokušavate prepisati patrijahalne politike Jaroslava Kačinskog i Viktora Orbana, a koje su evropski liberali vrlo brzo zaustavili, kao i da navedete da li bilo gdje u Evropi postoji još ijedna liberalna stranka koja nudi ovakve politike? Navedite nam i EU prakse po ovom pitanju, konkretno Evropskog suda pravde.
Iskreno Vas pozivam da ne slijedite retrogradne politike koje su uostalom podvala i da se okrenete konkretnim rješenjima za radnike. Iskoristite vašu energiju i utjecaj da omogućite veće plaće radnicama kroz usvajanje fiskalnih reformi.
Ako vam je zaista stalo do prava radnika, umjesto predlaganja zakone koje će potrebu za njihovom radnom snagom sa 30 smanjiti na 26 dana mjesečno i time doprinijeti i smanjenju njihovih nadnica i pregovaračke moći (zastupnice Ćudić, u pitanju je čista matematika), pozivamo Vas da kao zastupnici zajedno radimo na zakonskim rješenjima kojima će se omogućiti plaćanje prekovremenog rada u trgovinama i osigurati da radnice imaju dva dana slobodno kako propisuje Zakon o radu, a ne da ih lažno fisksirate na jedan dan u sedmici dajući im lažnu nadu. Pomozite mi da zaustavimo praksu da radnice na kasi nemaju adekvatnu stolicu, a da radnice na trafikama nemaju toalet. Znam da su za vas sve ovo banalnosti koje ne zahtijevaju ni ozbiljno istraživanje i da se Vi bavite višom politikom ili se barem predstavljate da to radite.
Ali molim Vas, do 50 posto naših radnika prima neto plaću otprilike 1.000 KM. Uvjeti rada su katastrofalni i radnice naročito su sve češće žrtve mobinga na poslu. Nešto što vi lažno podvaljujete kao "neradna nedjelja" neće zaustaviti njihove probleme jer ništa od navedenog ne rješava, već će ih vjerovatno pogoršati, a što pokazuju primjeri Bijeljine, Mostara, Sanskog Mosta, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Poljske itd.
Jeftini populizam i politički poeni budu i prođu, ovdje govorimo o životima radnika i njima ništa ne znači to što će te vi lažno proglasiti da je "neradna nedjelja" na 51 posto teritorije Bosne i Hercegovine te na tome pokušati ostvariti jeftine političke poene. Sutra će se probuditi u istoj radničkoj realnosti i shvatiti da je to samo bila još jedna od Vaših objava na društvenim mrežama. Od toga radnici nemaju ništa. Na kraju, bit će mi zadovoljstvo da s Vama podijelim svoje znanje o ekonomiji i budite uvjereni da se izuzetno radujem debati - odgovorio je Čavalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.