open-navfaktor-logo
search
Ptići uče letjeti
Kako se ponašati kada vas vrana "zaganja"
Da znam da ima ptiće u blizini, nikada ne bih prolazila tim dijelom. Saznam kada se vrana već zaleti u mene ili me ganja nekoliko metara, govori čitateljka Faktora
AUTOR: E.D.-Š.
21.06.2024. u 07:40
get url
text
Juni je mjesec kada su učestali "napadi" vrana na ljude jer je to vrijeme kada njihovi mladi stasavaju za svoj prvi let, napuštaju gnijezda. Možda i ne znate da se u vašoj blizini nalazi ptiče vrane, ali saznat ćete vrlo brzo kada vrana zagrakće u vašoj blizini ili vas u letu dotakne kandžama po glavi i vratu. Osjećaj nije nimalo prijatan, ali vrane to rade kako bi zaštitile svoje mladunce.
- Kraj maja i juni su mi najgori mjeseci zbog vrana. Da znam da im je ptiče u blizini, nikada ne bih prolazila tim dijelom. Saznam kada se vrana već zaleti u mene ili me ganja nekoliko metara. Ne znam šta da radim. Neki dan sam bila na trotoaru i počela me vrana ganjati. Htjela sam preći ulicu, ali ne mogu od automobila, a ona se zalijeće u mene. Tačno sam pretrpjela šok. Sada se samo osvrćem oko sebe, i goluba se bojim - ispričala nam je čitateljka Faktora.
Razgovarali smo sa ornitologom Draženom Kotrošanom, načelnikom Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja.
- Ovo je vrijeme kada ptići vrana ispadaju iz gnijezda i uče letjeti. Preporuka ljudima je da pripaze malo ako vide ptiče u blizini jer je i majka tu, da stave kapu, šešir na glavu dok prođu zonu gdje je ptiče, ako moraju tim dijelom proći - kazao nam je Kotrošan.
U ranijim razgovorima za Faktor je rekao da se vrane kao i svake životinje ponašaju zaštitnički prema svojim mladuncima.
- Vi i ne primijetite te mlade ptice koje se sakriju pod automobil, u neki grm. I čim im se približite, i ne znajući da su oni tu, vas će roditelji napasti nadlijetanjem iznad glave. Ljudi od toga prave dramu: "Vrane ovako, vrane onako". Ona vas može kljucnuti ili zagrebati kandžom. Ako malo požurite, vi ćete biti van njenog dometa čuvanja mladunaca. Neće vas ganjati kilometrima, već bukvalno pet, deset, 20 metara dok ne vide da ste daleko od ptića. I to je sva filozofija toga - kazao je Kotrošan.
Rekao je da od ovih ptica ne treba praviti bauk.
- Možda jeste malo traumatično kada proleti pored vas, ali ništa strašno. I mene su napale vrane u naselju Mojmilo. Nisam ni znao da se na dva metra od mene ispod automobila sakrilo njihovo ptiče. Čim sam malo odmakao od tog mjesta, ostavile su me na miru - ispričao nam je ranije Kotrošan.
Vrane su ptice koje vole roviti po kantama za otpatke.
- Davno sam rekao, ukoliko smanjimo broj nelegalnih smetljišta i održavamo čistoću na onim dijelovima gdje bacamo smeće da ono nije "na ruku" pticama, neće biti ni njih. To je najbolji sistem kontrole populacije. Smanjiti pristup izvorima prehrane - kazao je Kotrošan. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.