open-navfaktor-logo
search
Nedaleko od Kikinde
Sve ukazuje na masovno trovanje: Više od 800 divljih ptica uginulo na sjeveru Srbije
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopćilo je da je pronašlo više od 800 mrtvih ptica na oranicama vojvođanskog sela Nakovo kod Kikinde na sjeveroistoku zemlje.
04.03.2024. u 18:03
get url
text

Kako se navodi u saopćenju koje potpisuju DZPPS i organizacija Bird Life International, a prenosi slobodnaevropa.org, među njima je bilo 434 gačca, zaštićenih lovostajem, i 373 čavke koja je zakonom zaštićena vrsta.

- Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom dijelu Evrope - navodi se u saopćenju DZPPS-a.

Dodaje se da su gačci i čavke "doslovno padali mrtvi" sa bagremova i žbunova u ataru, te da su ptice nađene na lokalnom putu i kanalu za navodnjavanje.

- Ove ptice hranile su se na plodnim poljima u blizini sela gdje uglavnom traže razne insekte i njihove larve, te sjemena biljaka. Upravo tu su najvjerovatnije pronašle i zatrovan poslednji obrok - navodi se u saopćenju DZPPS.

Ta organizacija za zaštitu ptica objavila je da je na lice mesta izašao veliki broj policajaca, veterinarskih inspektora i radnika komunalnih službi. Navodi se da su uginule životinje zatečene na prostoru od dva kilometra, uglavnom kod noćilišta vrana u koje spadaju gačci i čavke. Dodaje se da su forenzičari snimili i zabeležili mrtve ptice, te da su zakopane u jamu na rubu oranice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.