open-navfaktor-logo
search
Obreli se u Sarajevu
Koliko su gavranovi česti gosti u gradovima, mnogi ih smatraju mističnim pticama
U Sarajevu osim Alipašina gdje ste ih vidjeli, znali su se vidjeti i na Dobrinji. Imali smo jednom akciju spašavanja na Ciglanama, Nahorevu, govori ornitolog Dražen Kotrošan
AUTOR: E.D.-Š
11.05.2024. u 08:04
get url
text
Gavran na Alipašinu polju
Gavran na Alipašinu polju
FOTO: Faktor
Za razliku od vrana koje se svakodnevno mogu vidjeti u Sarajevu, gavranovi su rijetki, ali se znaju obreti u bh. prijestolnici. I ovog proljeća nekoliko gavranova "posjetilo" je naselje Alipašino Polje u novogradskoj općini.
Gavranovi se na specifičan način oglašavaju, a nešto više o ovim pticama ispričao nam je Dražen Kotrošan, ornitolog, kustos Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.
Najprije smo ga pitali koliko se ova vrsta ptica često može vidjeti u gradovima.
- To je ovisno od samih gradova i njihovog okruženja. Nije da baš preferira gradove, ali nije neuobičajeno ga ni vidjeti. Primjera radi, u Sarajevu osim Alipašina gdje ste ih vidjeli, znao se vidjeti i na Dobrinji. Imali smo jednom akciju spašavanja na Ciglanama, Nahorevu... - govori nam Kotrošan.
Objašnjava razliku između gavranova i vrana.
- Obje vrste pripadaju porodici vrana (Corvide). Gavran (Corvus corax) je znatno veći i potpuno crn sa jakim kljunom, dok je siva vrana (Corvus cornix) manja, sivo crna i ima srazmjerno manji kljun. Gavran je prepoznatljiv po glasanju koje liči na groktanje. U biti gavran je svaštojed i čest je na smetljištima radi prehrane. Obično živi u brdsko-planinskim područjima, voli otvorena staništa sa više kamenitim površinama gdje se gnijezdi. Neredovno zalazi u urbana i suburbana područja - govori nam Kotrošan.
Osvrnuo se na pojavu gavranova na Alipašinom Polju.
- I prošle godine na Alipašinom Polju su bila prisutna tri gavrana i to jedan se činio povrijeđen. Kao i kod svake ptice, ukoliko ima povreda, treba ga odnijeti veterinaru da se ustanovi šta je u pitanju i da se da terapija. Ukoliko je nešto polomljeno, trebat će operacija. Najbolja pomoć, ukoliko nije povrijeđen, je ne dirati i ne uznemiravati pticu - ispričao nam je Kotrošan.
U mnogim kulturama gavran se smatra za misterioznu i magičnu pticu. U indijanskoj kulturi i mitologiji gavran zauzima posebno mjesto. Prije svega, ova ptica je nosilac magije Indijanaca i predznak poruka iz kosmosa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.