open-navfaktor-logo
search
Ahatovićeva poruka
Kako vezista Puhalo može biti ranjen raznoseći pozive Bošnjacima označenim za likvidaciju!?
Izvjesni sociolog, a po VES-u vezista Srđan Puhalo, bi iskoristio svaku priliku da prozove po spisku sve one koji nisu po njegovom kontu. 
22.05.2022. u 08:28
get url
text

S obzirom na njegovo brutalno licitiranje sa brojem ubijene djece u Sarajevu, drago mi je da sam se i ja svojevremeno našao na tom njegovom spisku jer sam imao spor sa ovim sociologom-vezistom opet oko minimiziranja. Spor je bio u vezi s lovačkim društvima i poštarima koje navodno ja nisam uračunao kada sam svojevremeno govorio o opasnosti od prekomjernog naoružavanja u entitetu RS. U Bosni i Hercegovini je registrovano zvanično oko 50.000 lovaca, a ja sam kazao da samo u RS-u ima 120.000 registrovanih lovaca. Kaže Puhalo hoće dokaze da mu dam!? 

VEZANI TEKST - Presuda Suda BiH otkriva: Puhalo je donosio pozive Bošnjacima koji su zarobljeni i odvođeni u smrt

 

Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH 2021-2024. godine kaže - u 2016. godini najveći broj vatrenog oružja u BiH 290.720 (77,3 posto) nalazio se u posjedu građana, dok je u posjedu vladinih agencija bilo 80.604 (21,4 posto) komada vatrenog oružja, a 4.827 (1,3 posto) kod pravnih lica. Manje-više iste cifre prate skoro svaku godinu od 2016. Zanimljivo je da je u entitetu RS 2016. nabavljeno 168.550 komada legalnog naoružanja; 2017 132.113; 2018. 104.678; 2019. 127.824 itd.

Od pobrojanog najmanje 60 posto godišnje otpada na duge cijevi. Neka je pola od te brojke, otišlo na oružje duge cijevi za vladine agencije što je opet zasebna tema, faktički ostaje više od 130.000 komada legalnog oružja duge cijevi u rukama građana u RS-u. Istovremeno, Oružane snage BiH su od 2009. do 2012. iz svojih skladišta uništile više od 30.000 cijevi, a od 2010. do 2014. sve policijske agencije u BiH su prikupile 5.883 komada nelegalnog komada naoružanja, dakle nešto malo više od 1.200 komada u prosijeku godišnje, a pola od te cifre se prikupi u RS-u, što će reći da je oko 5.000 cijevi koje su nabavljene (sa tavana), nisu prošle proceduru izdavanja oružanog lista itd.

Odatle moja tvrdnja da ima najmanje 120.000 lovaca u entietu RS jer toliko dugih cijevi je nabavljeno odnosno sa tavana registrovano legalno. U skladu sa istraživanjem Balkanske istraživačke mreže godinama je oružje zaostalo iza rata prepravljano u lovačko, pa se zatim kao takvo prijavljivalo da ne bi bilo oduzeto u brojnim akcijama žetve koje su rađene, a zakonska legislativa je u RS-u pružala takvu mogućnost kod oružja recimo tipa PAP M59/66 u kalibru 7.62 mm i PASP M- 76 u kalibru 7.9 mm.

Radi se, dakle o vojnom formacijskom naoružanju koje može legalno da ima i noćne nišane kao dio posebne dodatne opreme. Upravo to stvara razliku kod realnog broja prijavljenih lovaca po lovačkim društvima u RS-u od broja dugih cijevi u opticaju, dok zakon dozvoljava da se jedno oružje registrirano za lov u oružanom listu može voditi na tri različite osobe, što je također prostor za razne vrste mahinacija. Ja shvatam da vezista i ne mora da prođe osnovnu "pešadijsku" obuku da bi znao šta je oružje, pa lupa o njemu jer vezisti po difoltu ili ti što bi mi vojnici rekli po šteli rade na telefonskoj centrali u debeloj pozadini.

No vječna će mi enigma ostati kako vezista može da bude ranjen raznoseći pozive Bošnjacima označenim za likvidaciju po Kalinoviku!? Indikativno je da od 190.000 vojnika tzv. VRS zločinca Rarka Mladića najmanje dvije trećine nije bilo u BiH tokom rata, dok je preostala trećina bila u vezi, intendatskoj službi, na straži ili sanitetu. 

VEZANI TEKST - Dodik izgradio paravojsku: Četnički pokret, 120.000 lovaca i Žandarmerija do zuba naoružana

 

Kao što se u RS-u sve minimizira i relativizira što ima veze sa realnom prijetnjom miru i sigurnosti u BiH i vezista Puhalo je u članku "Poštari su vojska najača ili samo da Dodik ne povjeruje analitičaru Ahatoviću" iz oktobra 2021. uradio isto sa gore navedenim činjenicama prozvavši mene lično. Zato me nije uopće začudilo kada je isto uradio sa brojem ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

Za mene kao čovjeka je poraz to što su od granata ispaljenih navodno od Armije RBiH na Kalinovik 1995. ranjena djeca Dušanka Nišić, Igor Kozomara, Јelena Bozalo, Davor Matković, Mlađenka Tepavčević i što je Stanislava Koprivica poginula. Gnušam se od tog čina i osuđujem ovako javno svakog ko je to učinio i u moje ime. Lijepo bi bilo isto to čuti od veziste Puhala za svu djecu koja su stradala tokom agresije, rata i opsade Sarajeva taman da se radi i o jednom jedinom djetetu. 

Ali ne lipši, magarče, do zelene trave, hoće lik (što bi reko ministar Dragan Mektić) dokaze. Meni dokazi ne trebaju da osudim zločin jer smo valjda ljudi prije svega, nismo puhala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.