open-navfaktor-logo
search
Odobrio parlament
EU daje Zapadnom Balkanu dvije milijarde eura pomoći i četiri milijarde zajmova do 2027.
AUTOR: Fena
24.04.2024. u 15:22
get url
text
EU će izdvojiti dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova za Zapadni Balkan od 2024. do 2027. u sklopu Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan, nakon što je to odobrio Evropski parlament na plenarnoj sjednici u srijedu.
- Instrument je centralnidio plana rasta za Zapadni Balkan - kazao je na plenarnoj sjednici u utorak suizvjestitelj Tonino Picula (SDP/S&D).
Riječ je o finansiranju šest zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu prema Evropskoj uniji.
Evropska komisija predstavila je u novembru prošle godine Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan za razdoblje od 2024. do 2027. godine koji bi obuhvatao dvije milijarde eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova.
Izvjestitelji u ime Evropskog parlamenta bili su hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP/S&D) i Karlo Ressler (HDZ/EPP)
Picula je bio suizvjestitelj EP-a u ime Odbora za vanjske poslove (AFET), a Ressler suizvjestitelj u ime Odbora za budžet (BUDG). 
Ressler je kazao za Hinu kako je riječ o instrumentu usporedivim s nacionalnim planovima oporavka i otpornosti, ali za šest zemalja jugoistočne Evrope izvan EU-a.
Istaknuo je kako se isplata sredstava veže s tačno određenim reformskim aktivnostima.
Ressler je apostrofirao kako će se voditi računa i o usklađenosti vanjske i sigurnosne politike te vizne politike s EU-om.
Crna Gora i Srbija već godinama pregovaraju s EU-om, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile prije dvije godine, a čelnici država članica EU-a donijeli su u martu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Brisel Kosovo i dalje smatra potencijalnim kandidatom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.