open-navfaktor-logo
search
Priprema pregovarčkog procesa
Održan uvodni sastanak delegacija Evropske komisije i Bosne i Hercegovine
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 17:44
get url
text
Borjana Krišto s bh. delegacijom
Borjana Krišto s bh. delegacijom
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, skupa s mnogobrojnom bh. delegacijom, učestvovala je danas na prvom uvodnom sastanku delegacija Bosne i Hercegovine i Evropske komisije nakon što je BiH dobila "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovora.
Sa strane EU sastanku je predsjedao generalni direktor Glavne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman.
Krišto se iznova zahvalila Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji što su prepoznali napore i postignuća Vijeća ministara BiH i aktualne vladajuće koalicije i donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije.
- Ta podrška i priznanje su od velike važnosti za nastavak našeg rada i daljnji napredak u ostvarivanju naših ciljeva - istaknula je Krišto.
Predsjedavajuća Krišto je iskazala zadovoljstvo što je u izuzetnom kratkom roku uspješno organizirana ad hoc stručna, operativna i kvalitetna bh. delegacija.
Podsjetila je da je cilj današnjeg sastanka pregled sljedećih koraka i dodatno pojašnjenje pregovaračkog procesa, naročito pripreme i pregleda pravne stečevine Evropske unije, kao i pregleda pregovaračke strukture u BiH, uoči nadolazeće međuvladine konferencije.
- Veoma je važno da danas, na samome početku, kao i tokom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u koji će sve vrijeme biti uključene nadležne razine vlasti - istaknula je predsjedavajuća Krišto i dodala kako današnji sastanak šalje snažnu poruku iz BiH o spremnosti za saradnju i napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
Naglasila je kako proces integracija u Evropsku uniju podrazumijeva aktivno učestvovanje političkih predstavnika u institucijama BIH, zbog čega je ključno omogućiti prostor za dijalog i dogovor te donošenje odluka u institucijama BiH, kako bi se ostvario  napredak na EU putu i unaprijedila stabilnost i prosperitet naše zemlje.
Dodala je kako će se i naredni koraci BiH na EU putu zasnivati na dijalogu, kompromisu i uzajamnom poštivanju te kako Evropska komisija očekuje brzu evaluaciju Programa integriranja BiH, jer je povratna informacija izuzetno važna za pripremu naredne faze bilateralnog screeninga usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.
- Što prije dobijemo tu povratnu informaciju, to ćemo biti spremniji za sljedeće korake u procesu integracije - poručila je Krišto i dodala da predstavnici institucija BiH intenzivno rade na ispunjavanju svih preostalih obveza. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.