open-navfaktor-logo
search
Vlada TK osigurala novac
Kampus Univerziteta u Tuzli na korak od početka izgradnje: Evo šta bi trebao nuditi studentski grad
Izgradnja prvog objekta unutar Kampusa Univerziteta u Tuzli, na lokaciji nekadašnje tuzlanske kasarne "Husein kapetan Gradaščević", trebala bi početi u narednoj godini, a potreban novac za ovu fazu gradnje osigurat će Vlada Tuzlanskog kantona.
22.12.2023. u 08:06
get url
text
Prof. dr. Damir Zenunović i prostorni plan Kampusa
Prof. dr. Damir Zenunović i prostorni plan Kampusa

- Dobili smo urbanističku saglasnost Grada Tuzla za objekat u kojem će biti smještena prva četiri fakulteta, Pravni, Ekonomski, Filozofski i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Glavni projekat će biti završen do 20. januara i time ćemo steći uvjete da zatražimo građevinsku dozvolu. Paralelno pripremamo tender za izvođenje radova na prvom objektu. Naša želja je da tender raspišemo u februaru, čime ćemo biti na korak do izgradnje. Nadam se da ćemo u 2024. godini otvoriti prvo gradilište. Prema našem planu, u 2024. godini bit će nam potrebno 13 miliona KM - kaže prof. dr. Damir Zenunović, voditelj Operativnog tima za razvoj Kampusa.

Pored spomenuta četiri fakulteta, koja će biti pod jednim krovom, u prvoj fazi izgradnje Kampusa, predviđena je izgradnja još dvije zgrade u kojim će biti Akademija dramskih umjetnosti i Farmaceutski fakultet. Planirano je da između tri zgrade, u kojima će biti šest fakulteta, bude prvi trg unutar Kampusa.

Prva faza Kampusa sa šest fakulteta

- Naš je plan da prvu fazu izgradnje završimo do 50. godišnjice Univerziteta u Tuzli, a to je 18. decembar 2026. godine. Cilj je da zgradu za prva četiri fakulteta imamo završenu roh-bau do kraja 2025. godine, a da uporedo pripremimo tendere za zavšne radove, tako da u 2026. godini uselimo prva četiri fakulteta. Za kompletnu prvu fazu potrebno nam je 60 do 65 miliona KM - dodao je Zenunović.

Kampus u Tuzli bit će otvorenog tipa i neće podrazumijevati samo objekte za fakultete. Već naredne godine će početi izrada idejnog rješenja sportskog kompleksa, kao i kantonalnog računarskog centra, a u planu je i višespratna garažu koja će biti u blizini Univerzitetskog klinikog centra (UKC) Tuzla.

- Objekat Akademije dramskih umjetnosti podrazumijeva izgradnju vanjskog amfitetatra za sinonijske orkstre, predstave i druge kulturne događaje, što će nam otvoriti Kampus i za građanstvo - istakao je Zenunović.

U narednim fazama perediđena je gradnja studentskog naselja, a značajna površila ostavljena je i za privredu, odnosno potencijalno ulaganje.

- Ovo je projekat važan ne samo za Univezitet i Tuzlu kao grad, nego i za kanton i Bosnu i Hercegovinu, jer to je jedinstven prostorni kapacitet s kojim ne raspolaže niti jedan unicerzitet u regiji. Radi se o 42 hektara površine gdje je planiran univerzitetski grad s fakultetima, laboratorijama, institutima, bibliotekom, studentskim domovima i drugim sadržajima. Nadam se da će to biti jedan od razloga da mladi ostanu u BiH - rekla je prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić potvrdio je da je kanton za gradnju Kampusa osigurao 10 miliona KM putem kredita kod Razvojne banke Federacije BiH, a neutrošena četiri miliona KM bit će prenesena iz ovogodišnjeg budžeta u onaj za narednu godinu.

- Objektivno govoreći Tuzlanski kanton ne može sam iznijeti projekat izgradnje Kampusa. Prvom fazom želimo iskazati opredijeljenost i htijenje i motivirati više nivoe vlasti, posebno Federaciju BiH, te tragati za drugim partnerima. Ne traba bježati ni od koncepta javno-privatnog partnerstva, jer može postojati interes privatnih investitora. Okvirno, za kompletan projekat, potrebno je oko 300 miliona KM. To je grad u gradu, ali mislim da treba imati viziju šta to znači kao tačka razvoja kantona i regije - rekao je Halilagić.

{$galerijaFotografija}

irfan-halilagic.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.