open-navfaktor-logo
search
Policija utvrđuje karakter
Kanton Sarajevo uvodi sankcije za širenje lažnih vijesti: Za medije predviđene kazne do 15.000 KM
Nacrtom zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo koji je utvrdila Vlada KS krajem aprila obuhvaćeno je proširenje javnog prostora i na online sferu, te je, između ostalog, regulisano i širenje lažnih vijesti.
09.05.2023. u 19:09
get url
text

VEZANI TEKST - Kanton Sarajevo uvodi sankcije za nasilje na internetu, kažnjavat će i one koji prosjacima daju milostinju

Katica pojašnjava kako je norma iz ovog zakona nastala kao posljedica iskustva policije u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Svjedočili smo da su se širile različite dezinformacije koje su mogle ili su imale destruktivne posljedice. Iz tih razloga je momenat širenja lažnih vijesti i stvaranja panike u periodu pandemije i prirodne nepogode, posebno predviđen kao prekršaj u ovom zakonu te nastojimo da na taj način stanemo u kraj i takvim vrstama štetnih dezinformacija. Mi na ovaj način želimo obeshrabriti aktivnosti svih onih koji širenje lažnih vijesti u online sferi komumikacije smatraju benignim – naveo je ministar unutrašnjih poslova KS.

Ističe kako proces koji pokreću nije nikakvo "izmišljanje tople vode", te pojašnjava kako se radi o primjeni već provjerenih praksi koje postoje u zemljama EU-a.

Na naše pitanje da li sankcije za širenje lažnih vijesti obuhvataju i medije ministar Katica navodi kako ovaj zakon obuhvata sva fizička i pravna lica.

- Internet će od sada biti javni prostor i svi oni koji budu prenosili lažne vijesti kojima se stvara panika, teže narušava javni red i mir ili onemogućava sprovođenje mjera javnih institucija će biti sankcionisani propisanom kaznom za fizička lica u rasponu od 600 do 1.800 KM. Pravna lica će moći biti sankcionisana iznosom od 5.000 do 15.000 KM, a odgovorna lica pravnog subjekta 700 do 2.100 KM – naveo je Katica te dodao:

- Važno je da svi budemo jednaki pred zakonom i jedino tako ovi potezi mogu imati konkretan i traženi rezultat. Policija će u okviru svog dijela posla utvrđivati namjeru i karakter vijesti i informacija, odnosno da li one spadaju pod jednu od tačaka koje tretira ovaj zakon.

U saopćenju Vlade KS navedeno je da će prekršajno biti sankcioniran onaj ko to bude radio na području KS ili ako je posljedica nastala na području ovog kantona.

- Smatram da je ovdje stvar jasna i potpuno je prirodno da gdje god da se pojavimo, moramo poštovati zakone koji djeluju na tom prostoru ili ćemo u suprotnom biti sankcionisani. Prekršaji ozbiljne prijetnje, širenja govora mržnje ili širenja lažnih vijesti mogu poprimiti i drugi oblik i u konačnici se manifestovati na drugom javnom mjestu, npr. na ulici, u parku i slično – ukazuje ministar.

Druga odredba zakona, koja se odnosi na mjesto počinjenja prekršaja je, pojašnjava Katica, usklađena sa definicijom mjesta počinjenja krivičnog djela pa i prekršaja Zakonom o prekršajima potiv javnog reda i mira FBiH, u članu 14. koji glasi: "Prekršaj je izvršen kako u mjestu gdje je počinilac radio ili bio dužan raditi tako i u mjestu gdje je nastupila posljedica".

VEZANI TEKST - Katica pojasnio kako će u KS kažnjavati problematično pisanje na internetu: Predviđene kazne do 1.800 KM

- Ono što je važno jeste da je moguće (i to se redovno dešava na internetu) da je počinilac svojom radnjom na jednom mjestu izvan Kantona Sarajevo uzrokovao posljedicu u Kantonu Sarajevo i time je prekršajno odgovoran za prekršaj iz ovog zakona. I obrnuto, ukoliko je jedna osoba radnjom u Kantonu Sarajevo uzrokovala posljedicu na mjestu izvan Kantona Sarajevo, ta osoba će moći biti kažnjena za prekršaj iz ovoga zakona.

Najjednostavnija primjena zakona, dodao je, jeste ukoliko se i radnja počinjenja i posljedica desila na području Kantona Sarajevo.

- Tako je deifinisan pravni okvir za pitanje odgovornosti za prekršaje, dok će faktička primjena i tehnika otkrivanja ostati na policiji i procjeni kojim pravnim instrumentima će se služiti u istraživanju i gonjenju izvršilaca ovakvog vida prekršaja – zaključio je ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.