open-navfaktor-logo
search
Uručio muraselu novom vojnom muftiji
Kavazović: Svi trebamo da se brinemo o sigurnosti naše zemlje, zabrana nošenja marame u OSBiH krši osnovno pravo
AUTOR: Mina
27.05.2024. u 15:31
get url
text
Husein ef. Kavazović
Husein ef. Kavazović
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavzović danas je svečano uručio muraselu novoimenovanom vojnom muftiji Nesib-ef. Hadžiću, a ovom prilikom je izjavio da je prisustvo vjerskih autoriteta u javnim ustanovama, a posebno u vojnim strukturama, iznimno važno.
Svečanost je održana u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, gdje se reisu-l-ulema prigodno obratio prisutnim.
- Prije dvije i po decenije je potpisan sporazum između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine o uspostavljanu Vojnog muftijstva. Tako je nastao ovaj vid organiziranog i uređenog načina brige o vjerskom životu muslimana, pripadnika Oružanih snaga i uposlenika Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Danas na čelo ovog Muftijstva dolazi treći po redu muftija. Drago nam je što na ovakvim svečanostima možemo izraziti svoje zadovoljstvo funkcioniranjem ove službe u Oružanim snagama, i za muslimane i za sljedbenike drugih vjeroispovijeti - kazao je reisul-ulema.
Institucije Bosne i Hercegovine i vjerske zajednice koje u njoj djeluju treba da razvijaju dobre odnose na temelju demokratskih standarda i dostignuća savremenih demokratskih država i društava, ocijenio je reisul-ulema.
- Uprkos tome što, zbog nespremnosti nekih politika, Islamska zajednica još nije potpisala ugovor s državom, naša saradnja s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama je na visokom nivou. No, i tu se mogu činiti unapređenja i poboljšanja. Postoje i neka otvorena pitanja, kada su posrijedi osnovna prava muslimana-pripadnika oružanih snaga. Naime, poznato je da zabrana nošenja marame krši osnovno vjersko pravo muslimanke. Ona je donesena izvjesnim normativnim aktom Ministarstva odbrane, za koji i dalje smatramo da treba biti preispitan i korigiran - izjavio je reisu-l-ulema.
Poručio je da svi trebamo da se brinemo o sigurnosti naše zemlje, da je gradimo i činimo lijepom i ugodnom za život.
- Posebno  treba da učinimo sve da ohrabrimo mlade da ostanu da žive u svojoj domovini i budu ponosni vojnici u Oružanim snagama, da se raduju svojim dobrim rezultatima dok se obučavaju da je čuvaju - akcentirao je.
Živimo u vremenu otvorenih sukoba velikih sila i moralne krize čovječanstva, kako pojedinaca tako i zajednica, i to u mnogim segmentima života, smatra reisu-l-ulema. Stoga je prisustvo vjerskih autoriteta u javnim ustanovama, a posebno u vojnim strukturama, iznimno važno, budući da ti autoriteti razvijaju i njeguju najuzvišenije vrline pojedinačnog i društvenog života ljudi, naglasio je on.
- Duboko smo uvjereni da iskren odnos prema moralnim vrijednostima koje baštine sve religije može da oplemeni dušu i život svakog pojedinca i učine ga boljim i korisnijim članom zajednice. Vjerovjesnik Božiji jednom je putovao s grupom ashaba. Neki od njih su postili, a neki nisu. Kada su stigli u jednu oazu, postači su odmah tražili hlada i legli, a oni što nisu postili raspremili su jahalice, razapeli šatore i napojili konje i deve. Na to je Poslanik rekao: Vi ste danas zaradili veliki sevap i nagradu. Ovo kazivanje upućuje na to da se služenje ljudima vrednuje u rangu najvišeg stupnja pobožnosti. Oni koji služe drugima čisti su od zastranjenja i slabosti, od interesa i samoljublja. Oni ne traže ovaj svijet, slavu i zahvalnost - naveo je Kavazović.
Danas se dužnosti vojnog muftije prihvata Nesib-ef. Hadžić, a kako je kazao reisu-l-ulema, krase ga predanost, zalaganje i odgovornost.
- Dobar je organizator, s posebnom sklonošću za komuniciranje i poticanje saradnika na akciju i ustrajnost. Uvjeren sam da će nastaviti unapređivati vjerski život i razvijati Vojno muftijstvo, te ostvariti kvalitetnu saradnju sa svima u Oružanim snagama  i  Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine. Dosadašnjem muftiji Hadis-ef. Pašaliću, koji danas i formalno predaje dužnost, iskreno se zahvaljujem na marljivom vršenju ove časne i odgovorne dužnosti. Dobro organiziran vjerski život pripadnika Oružanih snaga i uposlenika Ministarstva odbrane obilježio je njegov mandat - izjavio je reisu-l-ulema.
Novom vojnom muftiji je poželio svaki uspjeh.
- Poštovani Nesib efendija, svoj nijet upravi ka Bogu, žrtvuj se koliko možeš, budi dostojan primanja blagodati Božije i njenog dijeljenja s onima koji je zaslužuju, tako ćeš zaslužiti milost Božiju, zadobiti poštovanje i donijeti dobro ljudima. Neka ti dragi Bog pomogne - zaključio je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.