open-navfaktor-logo
search
Stručno usavršavanje
KCUS će jedini u FBiH raditi mikrotalasnu ablaciju metastatskih promjena u jetri
Na Klinici za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađene su četiri interventne procedure mikrotalasne ablacije metastatskih promjena u jetri.
16.03.2022. u 10:45
get url
text

Ova procedura ubuduće će se početi primjenjivati na Klinici za radiologiju KCUS-a, jer spada u tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Klinika za radiologiju biti će jedina u Federaciji BiH na kojoj će se raditi ova procedura, a sve u cilju što uspješnijeg tretmana onkoloških pacijenata, saopćili su iz KCUS-a.

Prema riječima prof. dr. Sandre Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkih disciplina KCUS-a, interventni radiolozi nakon sprovedene edukacije, potpuno su samostalno ovladali ovom procedurom.

- U protekla četiri mjeseca na Klinici za radiologiju KCUS-a boravila su tri renomirana inostrana stručnjaka, koji su vršili edukaciju tri interventna radiologa. Njihov dolazak bazirao se na prenošenju praktičnog znanja iz oblasti mikrotalasne ablacije. Mikrotalasna ablacija predstavlja minimalnu invazivnu metodu iz oblasti interventne radiolgije, koja se koristi za tretman primarnih i sekundarnih tumorskih procesa. Procedura se bazira na aplikaciji mikrotalasnih valova koji izazivaju oscilaciju polarnih molekula vode, što dovodi do povećanja temperature trenjem i ima za posljedicu koagulativnu nekrozu tumorskih ćelija. Procedura se izvodi uvođenjem antene (igle) perkutano (kroz kožu) vođene pod kontrolom ultrazvuka ili CT-a, na sličan način kako se izvodi i sama biopsija pomenutih lezija.

Mikrotalasna ablacija, i pored toga što predstavlja novi terapijski metod, uvrštena je u smjernice liječenja primarnih tumorskih i sekundarnih tumorskih procesa kao alternativa klasičnoj hirurškoj terapiji obzirom da efikasnost metode iznosi preko 85 posto - rekla je prof. dr. Vegar Zubović.

U najnovijem protokolu za liječenje hepatocelularnog karcinoma (HCC) iz 2020. godine mikrotalasna ablacija predstavlja terapijsku opciju prvog reda za tumore u njihovom A stadiju. U vodičima za tretman hepatičnih metastatskih lezija kolorektalnog karcinoma mikrotalasna ablacija predstavlja također terapijski opciju prvog reda.

U revidiranom vodiču Evropskog urološkog društva mikotalasna ablacija predstavlja terapijsku opciju za T1 stadij RCC (renal cell carcinoma). Mikrotalasna ablacija je i terapijska opcija za liječenje T1 stadija primarnog perifernog tumorskog procesa pluća, kao i periferno smještenih metastatskih tumora u plućnog parenhimu.

Svoju primjenu mikrotalasna ablacija ima u u tretmanu bolnih metastatski koštanih lezija, kao i u tretmanu redukcija bola kod primarnog koštanog tumorskog procesa – osteid osteoma. Terapijska opcija je i kod palijativnog liječenja primarnih tumorskih procesa pankreasa.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a ističe da mikrotalasna ablacija izaziva manju traumu za pacijenta.

- Primjenom ove procedure pacijenti će boraviti u KCUS samo jedan dan. Velika prednost ogleda se i u činjenici da se pacijentima već sedam dana nakon postupka ove procedure može nastaviti sistemski onkološki tretman.

Također je iznimno važno da mikrotalasnu ablaciju, u slučaju postojanja ostatka tumorskog tkiva, možemo ponoviti kao i u činjenici da se procedura može raditi i kod pojave novih metastatskih lezija u istom organu (npr. jetra). Opredjeljenje ovog menadžmenta je napredak i unaprjeđenje zdravstva u svim oblastima rada. Jedini način za postizanje ovog cilja je stručno usavršavanje i nabavka nove opreme, zahvaljujući kojima idemo u korak sa najboljim centrima u svijetu. KCUS nastavlja sa kontinuiranom edukacijom osoblja i u narednom periodu - naglasila je prof. dr. Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.