open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
KCUS: Na Klinici za ortopediju prvi put ugrađena reverzna endoproteza ramena
Na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prvi put je urađen operativni zahvat ugradnje reverzne proteze ramena pacijentici Ajki Hodžić (1963) iz Bihaća i to u potpunosti samostalno od ljekara dr. Walida Sulimana i mr. sci. dr. med. Faruka Lazovića.
14.05.2023. u 11:05
get url
text

Prema riječima mr. sci. dr. med. Faruka Lazovića, pacijentici je u četvrtak 11. maja 2023. godine urađen operativni zahvat ugradnje reverzne endoproteze ramena.

- Pacijentica je zadobila prijelom proksimalnog humerusa (rame) prije devet godina i od tada je u potpunosti bila limitirana sa pokretima. Ova povreda joj je onemogućavala standardne aktivnosti, što je utjecalo i na kvalitet života pacijentice - pojasnio je mr. sci. dr.med. Lazović.  

Ističe da je prethodno isti operativni zahvat urađen u nekoliko navrata na Klinici za ortopediju KCUS-a, ali od gostujućih ortopeda. 

- Sa ovim operativnim zahvatom se povećava broj usluga naše Klinike, a to znači da pacijenti iz BiH neće imati potrebe da idu van granica naše države. Operativna ekipa Klinike je u potpunosti spremna da pruži najbolju uslugu pacijentima - naveo je dr. Lazović, saopćio je KCUS.

Prema riječima Đemila Omerovića, šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju, medicinski timovi u KCUS-u obavljaju najkompleksnije operativne zahvate.

- U proteklih sedam i po godina napredovali smo u svim sferama rada. Naši pacijenti su zadovoljni, a tome govore pohvale. Ponosni smo što imamo medicinski kadar koji se stalno educira kako bi mogli u potpunosti obavljati kompleksne hirurške zahvate - naglašava prof. dr. Omerović.

Kako kaže prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, Klinika za ortopediju KCUS-a prati najsavremenije metode liječenja bolesnika.

- Proširujemo paletu zdravstvenih usluga, uvodimo nove procedure i zahvate koji se nikada ranije nisu radili u BiH. Ovakvim radom direktno utičemo na smanjenje broja pacijenata koji se izmještaju na liječenje izvan naše zemlje. Također, omogućujemo pacijentima da dobiju uslugu u svojoj zemlji. Trudimo se da nakon ovakvih procedura pacijenti vrlo brzo krenu u normalni život i vrate se svakodnevnim aktivnostima - rekla je prof. dr. Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.