open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
KCUS: Održan 15. kurs neonatalne reanimacije
Petnaesti kurs neonatalne ranimacije realiziran je u organizaciji Udruženja neonatologa i intenzivista FBiH i Discipline za zdravlje djeteta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te uz podršku Organizacione jedinice za naučno-istraživački rad (OJ NIR) KCUS-a.
21.11.2023. u 12:05
get url
text

Kurs  je održan prema osmom izdanju priručnika neonatalne reanimacije po programu Američke akademije za pedijatriju, Američke asocijacije za srce i Internacionalnog komiteta za reanimaciju.

Prema riječima potpredsjednice Udruženja neonatologa i intenzivista FBiH, prof. sci. med. dr. Hajrije Maksić, kurs je namijenjen neonatolozima, pedijatrima, ginekolozima, anesteziolozima, ljekarima opće prakse, babicama, anestetičarima i medicinskim tehničarima, odnosno svim zdravstvenima radnicima koji prisustvuju ili učestvuju u porodu.

FOTO: KCUS

- Ove godine imali smo 43 kandidata iz 18 ustanova širom Bosne i Hercegovine i pet kandidata iz Crne Gore, a kurs su vodili  licencirani instruktori koji su i preveli ovo novo osmo izdanje priručnika. Pored mene učešće u prijevodu uzeli su kolegice i kolege Sabina Terzić, Mirza Halimić, Raho Spahović, Almira Kadić, Amila Sidran. Reanimacija podrazumijeva skup mjera i postupaka, kao i primjenu lijekova sa ciljem da se pomogne novorđenom djetetu da uspostavi vitalne funkcije. Najveći procenat novorođenčadi, njih oko 90 posto, uspostavlja tranziciju na nove uvjete života bez poteškoća. Međutim, oko 10 posto novorođenih beba treba određenu pomoć kako bi prodisale odmah po rođenju, a jedan posto zahtijeva kompletne, opsežne reanimacijske mjere – ističe prof. dr. Maksić, saopćio je KCUS.

FOTO: KCUS

Prof. dr. Maksić naglašava da je u proteklom periodu u okviru kursa educirano više od 800 zdravstvenih radnika da pruži podršku tek rođenoj djeci koja nisu sposobna da sama uspostave vitalne funkcije i tako im daju šansu za kvalitetnu budućnost.

- Uspješna neonatalna reanimacija je značajno doprinijela padu perinatalne smrtnosti i padu neonatalnog mortaliteta što nas ohrabruje i obavezuje da nastavimo sa kontinuiranom edukacijom iz neonatalne reanimacije - kazala je prof. dr. Maksić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.