open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
KCUS: Rektor Škrijelj nanosi štetu akademskoj zajednici i ulijeva strah studentima i njihovim roditeljima
Povodom javnih istupa rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i zadnjeg u nizu 06. 10. 2020. godine, kada je dnevnom listu "Oslobođenje" izjavio da je odbio zahtjev Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da mu se dodijeli status univerzitetske bolnice, iz KCUS-a su uputili demant.
07.10.2020. u 12:45
get url
text

Kako ističu iz KCUS-a, ovakvim istupima, koji su neutemeljeni i nezakoniti nanosi štetu akademskoj zajednici, ali i ulijeva strah studentima i njihovim roditeljima, koji skupo plaćaju školovanje svoje djece.

- Istinitosti radi, obavještavamo javnost da je KCUS-u Rješenjem Rektora Univerziteta broj:0101-3138/15 od 20.05.2015. godine dodjeljen status/naziv univerzitetske bolnice sa rokom važenja od 5 (pet) godina. U obrazloženju ovog Rješenja, vidi se da je podnijeta sva potrebna dokumentacija iz člana 18. Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu statusa univerzitetska bolnica ("Službene novine Federacije BiH"), što je taksativno navedeno u preambuli ovog Rješenja - naveli su iz KCUS-a.

U preambuli se, dodaju, jasno vidi da je Rješenje donijeto na osnovu Odluke Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu broj: 02-3-NŠ-225/14 od 26.05.2014. godine. Odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje definišu status i uvjete koje mora zadovoljavati ustanova koja ima status univerzitetske bolnice, odnosno baze za sve fakultete Medicinske grupacije, nisu se do danas mijenjale, napominju iz KCUS-a.

- KCUS je 15. 05. 2020. godine pokrenuo kod Univerziteta u Sarajevu postupak za ponovnu dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica saglasno članu 104. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", br. 46/10 i 75/13), te odredbi čl. 18. i 19.  Pravilnika o uvjetima  koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica ("Službene novine Federacije BiH", broj 85/12) - saopćili su.

Rektor donio Privremeno rješenje

Navedeni zahtjev, kako navode, nije okončan donošenjem Rješenja, kako to nalaže  Zakon o upravnom postupku ("Službene  novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99) (u daljem tekstu: ZUP), nego je rektor donio Privremeno rješenje Univerziteta u Sarajevu broj 0101-7705 od 22.07.2020. godine, kojim je retrogradno "pokrio period" u kojem je redovno izvođena nastava ljetnog semestra školske 2019/2020. godine i kojem je stavljen rok važenja "do okončanja postupka za dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica".

Kako ovo Rješenje nije izdato u zakonskom roku, KCUS je 01. 09. 2020. godine, podnio ponovni zahtjev Univerzitetu u Sarajevu za  ponovnu dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica.

- Ističemo da je i po ovom zahtjevu KCUS-a, Univerzitet u Sarajevu bio dužan donijeti konačno Rješenje saglasno materijalnom pravu: članu 104. Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i članu 18. Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica, i to na način i u rokovima predviđenom ZUP-om, a što nije učinjeno - navode iz KCUS-a.

Nakon ovoga, ističu, Univerzitet u Sarajevu donosi Zaključak broj 0101-9555/20 od 30.09.2020. godine kojim je odbačen zahtjev KCUS-a za donošenje konačnog rješenja kojim se KCUS-u dodjeljuje naziv univerzitetske bolnice, kao nepotpun i smatra se kao da zahtjev nije ni podnesen. Istovremeno istim zaključkom konstatuje se da ostaje na snazi Privremeno rješenje Univerziteta u Sarajevu broj 0101-7705 od 22.07.2020. godine kojim se KCUS-u dodjeljuje status/naziv univerzitetske bolnice.

- S obzirom na to da je ovaj upravni postupak pokrenut i vođen po zahtjevu stranke i u okviru zahtjeva stranke, a ne po službenoj dužnosti, ostaje nejasno kako se osporavanim zaključkom kojim se odbacuje zahtjev KCUS-a za donošenje konačnog rješenja kao nepotpun i smatra se kao da nije podnesen, može utvrditi da ostaje na snazi citirano privremeno rješenje, donijeto upravo, u kontekstu prednjeg zahtjeva KCUS-a, a ne po službenoj dužnosti - piše u saopćenju.

Također, navode iz KCUS-a, ostaje nejasno zašto nije provedena procedura dodjele statusa, kada je Zahtjev za izdavanje mišljenja za dodjelu naziva univerzitetska bolnica stavljen na  elektronsku sjednicu 18. 05. 2020. kao potpun i dobio saglasnost članica Medicinske grupacije (protiv bio samo Stomatološki fakultet) za ponovnu dodjelu statusa univerzitetska bolnica (u galeriji Zapisnik).

{$galerijaFotografija}

- Posebno ističemo da je u konkretnoj upravnoj stvari, Univerzitet u Sarajevu istu morao riješiti rješenjem, u smislu člana 135. stav (3) ZUP-a koji utvrđuje da, ako stranka nije u naknadno određenom roku podnijela dokaze, organ ne može zbog toga odbaciti zahtjev kao da nije podnesen (član 65. stav 2.), nego je dužan da nastavi postupak i da, u skladu s pravilima postupka i prema materijalnom propisu, riješi upravnu stvar. Dovodeći u pitanje status KCUS-a, koji je neosporan, rektor dovodi u pitanje održavanje nastave na svim fakultetima, kojim je KCUS kao univerzitetska bolnica nastavno-naučna baza - stoji u saopćenju.

I, kako dodaju, nije ovo jedina nezakonitost počinjena prema KCUS-u.

- Donošenjem Zakona o visokom obrazovanju 2017. godine i Statuta Univerziteta 2018. godine rektor je morao potpisati Ugovor za KCUS, koji bi osigurao prava i obaveze obije ugovrne strane, a on do danas nije potpisan. Nije završena ni integracija Univerziteta, koja je zakonski morala biti okončana do oktobra 2018. godine. Ovo su samo mrvice u moru nepravilnosti i nezakonitosti koje je počinio i čini rektor, zamazujuću oči javnosti temeljnim neistinama usmjerenim prevashodno protiv KCUS-a i Medicinskog fakulteta Sarajevo - kažu u KCUS-u.

KCUS je, napominju, kršenjem navedenih odredaba Zakona, ostao uskraćen i ukoliko rektor ubrzo ne donese Rješenje o statusu/zvanju univerzitetska bolnica (na što ga obavezuje odredba člana 135. stav (5) ZUP-a), bit će prisiljeni zaštitu svojih prava zatraži u sudskom postupku pokretanjem tužbe u upravnom sporu.

- Svu odgovornost za nemogućnost održavanja nastave i upitnost legalnosti fakulteta i stečenih diplomama na njima, ukoliko se klinička nastava ne odvija na univerzitetskoj bolnici, snosit će rektor i dekani fakulteta koji se nisu pobrinuli da osiguraju nastavnu bazu u skladu sa Zakonom - zaključuje se u saopćenju KCUS-a.

Rektor: Nisu predali kompletnu dokumentaciju

Podsjetimo, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj odbio je zahtjev KCUS-a da mu se dodijeli status univerzitetske bolnice "zbog toga što nisu predali kompletnu dokumentaciju usklađenu sa Zakonom o visokom obrazovanju i sa Statutom UNSA".

- Falila su mišljenja tri vijeća, jer, od četiri, oni su dostavili samo odluku jednog vijeća, NNV-a Medicinskog fakulteta, naveo je Škrijelj za Oslobođenje, napominjući da je KCUS pokušao od rektora dobiti saglasnost da su oni univerzitetska bolnica samo za potrebe Medicinskog fakulteta.

- A oni su nastavna baza UNSA, ne Medicinskog fakulteta, ali oni ne prave razliku između Univerziteta i Medicinskog fakulteta. I pored mojih pisanih upozorenja, ostali su na tom stajalištu i nisu predali urednu, kompletnu dokumentaciju, zato su i odbijeni, pa kada je budu kompletirali, razmatrat ćemo ponovo - rekao je između ostalog rektor Škrijelj.

Na upit da je federalni ministar zdravstva dr. Vjekoslav Mandić, poništavajući svoju raniju odluku, donio nedavno rješenje da je KCUS nastavna baza samo za Medicinski fakultet, Škrijelj je kazao:

- Nisam nadležan da komentarišem šire način rada tog ministra, ali moram primijetiti da je on svojom nedosljednošću i nepoštivanjem Zakona o visokom obrazovanju pokušao i mene dovesti u zabludu - rekao je Škrijelj.

kcus1.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.