open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Kemal Beganović: O vakcini protiv COVID-19, švedskom modelu, epidemiološkim mjerama...
Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, gostovao je jutros na Radiju BIR. 
18.11.2020. u 10:22
get url
text

Beganović je govorio o najnovijim detaljima vezano za pandemiju koronavirusa. 

- Ovaj talas malo popušta. Koliko će trajati, teško je prognozirati. Konačno rješenje za ovu situaciju je definitivno vakcina - rekao je.

Govorio je i o takozvanom "švedskom modelu" borbe protiv koronavirusa. Kako je kazao, nije se pokazalo da je to najadekvatniji način borbe s ovom pandemijom. Istaknuo je to da, uprkos samodisciplini tamošnjeg stanovništva, Švedska je imala veliki broj smrtnih slušajeva naročito u domovima za starije, za razliku od Danske koja je po svemu vrlo slična sa Švedskoj, ali je uvodila strožije mjere i ima manju stopu smrtnosti. 

- Volio bih da svi oni koji ne vjeruju u Covid-bolest, da na neki način posjete izolatorij na Podhrastovima, gdje imamo vrlo teške pacijente, ljude na respiratoru, na kisiku... Oni se bore za svaki udisaj. Apsolutno ne prihavatam nikakve teorije zavjere o koronavirusu - upozorio je Beganović. 

Možete u videu ispod pogledati njegovo gostovanje. Govorio je detaljno o epidemiološkoj situaciji u glavnom gradu BiH, ali o drugim temama vezanim za COVID-19. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.