open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice Vijeća ministara BiH
Kešo: Ako bude opet neki "historijski kompromis", eto nam svima veoma žestokih nevolja
Kao nesumnjivi produkt njihovih razgovora, na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara planirana su dva sudbinski bitna zakona. Šta se u njima krije, šta su to mogli dogovoriti ova dvojica, pitanja su bez odgovora i izazivaju ozbiljnu zebnju, stava je Kešo.
AUTOR: M. R. S.
06.05.2024. u 11:37
get url
text
Safet Kešo
Safet Kešo
Nacrt zakona o sudu Bosne i Hercegovine i izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predloženi su za dnevni red sutrašnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez kazao je ranije za Faktor da on neće dozvoliti da izmjene Izbornog zakona i ostanu na dnevnom redu, a nije poznato šta će biti sa zakonom o sudu.
No Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, je skeptičan.
Osvrćući se na nedavne razgovore predsjednika HDZ-a i SDP-a Dragana Čovića i Nermina Nikšića u Mostaru, Kešo je kazao da su bez sumnje povezani ti razgovori i zakoni koji će se naći na dnevnom redu.
Čović i Nikšić susreli su se u Mostaru prošli mjesec, nakon čega nisu davali izjave. Ubrzo je održan i sastanak vladajuće koalicije ("Trojke" koju čine SDP, NiP i NS, HDZ-a i SNSD-a), a odmah ponovo susret Nikšića i Čovića, odnosno stranačkih delegacija koje su predvodili, nakon kojeg je poručeno tek da "otvorena pitanja moraju biti riješena partnerskim kompromisom".
- Po starom lošem običaju koji ovu našu državu i njene građane svaki put veoma skupo košta, ponovo su Nermin Nikšić i Dragan Čović u Mostaru vodili razgovore u četiri oka. Ovo je još jedan u nizu onih razgovora za koje Nikšić papagajski uporno ponavlja da "razgovori i kompromisi nemaju alternativu". Međutim, nije to baš tako kako Nikšić kaže.
Naime, ovakvi razgovori (u kojima je striktna podjela uloga na nadređene i podređene) i ovakvi kompromisi koje sa Čovićem, i Dodikom također, već duže od godinu dana pravi servilna "Trojka" na potpuno su pogrešnim temeljima i principima pa bi alternativa njima morali biti razgovori i kompromisi na potpuno zdravim i jasnim principima – istakao je Kešo za Faktor.
Dodao je da bi ti prinicpi trebali biti zaštita interesa države, a ne fotelja, zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, njenih ustavnih nadležnosti, zaštita državne imovine, zaštita ustavno-pravnog poretka, provedba presuda međunarodnih i domaćih sudova, poštivanje i primjena međunarodnih akata koji garantiraju ljudska prava i temeljne slobode, ...
- A ne da se razgovara s Miloradom Dodikom doslovno dan nakon što je u NSRS-u on lično inicirao i izdjejstvovao usvajanje dva zakona kojima se na teritoriji entiteta RS zabranjuje primjena odluka Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika. To je državni udar, tako da njegovo zanemarivanje (kroz otvaranje razgovora) nije nikakva alternativa. I da stvar bude gora i najgora, Dodik na tom sastanku nije samo negirao genocid u Srebrenici, nego ga je u lice "trojkašima" i opsovao. Ovo samo navodim kao jedan u nizu primjera vođenja pogrešnih razgovora koji tobože "nemaju alternativu" – kazao je Kešo.
Naglasio je da i "ovi najnoviji mostarski razgovori između dvojice u ovom trenutku po nas najopasnijih Hercegovaca na svijetu (Nikšića i Čovića) zasigurno neće donijeti ništa dobro".
- Već vidimo da su, kao nesumnjivi produkt ovih njihovih razgovora, na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara BiH planirana razmatranja dva sudbinski bitna zakona – Izbornog zakona i Zakona o sudu BiH, oba u formi nacrta. Šta se u njima krije, šta su to mogli dogovoriti ova dvojica, kakve je sada "kompromise" ponudio Nikšić (i Dodiku i Čoviću) i slično, pitanja su bez odgovora i izazivaju ozbiljnu zebnju. Nažalost, u materijalima za spomenutu sjednicu nema ovih zakona u bilo kojoj formi da bi se mogli vidjeti i pročitati. To je ta čuvena "transparentnost" rada Vijeća ministara o kojoj već uveliko javno govore i domaći i međunarodni faktori – ocijenio je Kešo.
Naveo je da dosadašnja praksa nedvosmisleno pokazuje da je ovakav netransparentan način rada vladajuće koalicije odlika njihovog ukupnog djelovanja, njihove nesigurnosti i u svoje znanje i u međusobne odnose i namjere, i predstavlja direktnu opasnost po kvalitet zakonskih rješenja, po zaštitu ustavnih nadležnosti države i po građane kojima se nakaradnim zakonima kroji loša sudbina u ovoj zemlji, a vladajućem režimu garantiraju privilegije i imunitet.
- Kada su u pitanju dva pomenuta zakona, vidjet ćemo šta se iza brda valja. Ako bude opet neki "historijski kompromis" – eto nam svima veoma žestokih nevolja. Ako ne bude ništa, to bi bilo najbolje što ovaj vladajući režim, s potpuno razbijenim, raspamećenim i dezorijentiranim "liderima", može ponuditi u ovim trenucima svoga rasula – zaključio je Kešo.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.