open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Kešo ima nekoliko pitanja za Fortu o Projektu digitalizacije JRTS BiH, je li tender po zakonu
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo uputio je pitanje državnom ministru komunikacija i saobraćaja Edinu Forti (NS), a tiče se Projekta digitalizacije Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine (JRTS BiH).
24.12.2023. u 17:38
get url
text
Edin Forto i Safet Kešo
Edin Forto i Safet Kešo

- Da li je prva faza Projekta digitalizacije JRTS BiH provedena u skladu sa zakonskim propisima, šta je od potrebne opreme nabavljeno, tražim precizan popis opreme i koja je ukupna vrijednost nabavljene opreme.

Da li je oprema koja je nabavljena tokom realizacije prve faze Projekta digitalizacije JRTS BiH stavljena u funkciju, na koji način, na osnovu kojih i čijih odluka i da li su te odluke donesene u skladu sa zakonom - pita Kešo i dodaje:

- Na bazi kojih i čijih odluka (i da li uopće postoje) ili zakonskih propisa je 19.7.2022. godine objavljeno obavještenje o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje (druga faza digitalizacije) na stranici Agencije za javne nabavke?

Da li je, i ako jeste, zašto je u spomenutom obavještenju o nabavci opreme raspisanom 19.7.2022. godine planirana nabavka i one opreme koja je već nabavljena tokom realizacije prve faze digitalizacije. Podsjećam da je 19.12.2014. godine održana zvanična promocija završetka prve faze digitalizacije svih produkcionih kpaciteta te da li je iz ovih tendera, s druge strane, izbačena nabavka više od 100 GAP filtera i mnogo druge opreme bez koje bi stotine naselja u BiH ostale bez signala?

Kešo je potom pitao da li je tender za nabavku opreme za digitalizaciju JRTS BiH od 19.7.2022. godine objavljen, proveden i okončan u skladu sa zakonom.

- Ko je pobjednik na tom tenderu i kada slijedi isporuka i stavljanja u funkciju predmetne opreme? Budući da imate direktnu nadležnost i odgovornost u realizaciji Projekta digitalizacije, da li ćete i na koji način osigurati da se oprema za digitalizaciju JRTS BiH iz navedenog tendera (druga faza digitalizacije) stavi u funkciju, striktno u skladu sa zakonom - pitao je Fortu zastupnik Kešo.

Naime, 2014. godine počela je prva faza digitalizacije, koju je ozvaničnio tadašnji državni ministar za komunikacije Damir Hadžić. Naredni ministar Ismir Jusko 2016. izdao je testni nalog za digitalni signal u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Godine 2017. raspisan je tender za drugu fazu digitalizacije koji je kasnije poništen, da bi se priča nastavila 2022. objavom tendera o nabavci opreme o kojoj je pitanja postavio Kešo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.