open-navfaktor-logo
search
Inicirana Deklaracija
Klub DF-a u Skupštini KS: Svaka odluka o smanjenju vodozaštitne zone radi direktno protiv stanovništva
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će na sutrašnjoj 8. sjednici razmatrati dokument "Deklaracija za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta voda za piće izvorišta Sarajevsko polje".
29.05.2023. u 09:49
get url
text

Podrška Deklaraciji je opredjeljenje da se buduće aktivnosti po pitanju zaštite ove vodozaštitne zone rukovode najboljim praksama vodozaštite zemalja iz našeg okruženja i Evropske unije, utemeljene na naučnim dostignućima, saopćio je Klub DF-a u Skupštini KS.

- Deklaracija je nastala kao odgovor na povlačenje dokumenta Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje. Dokument je bio planiran za razmatranje tokom nastavka 3. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, ali je povučen. No tom prilikom se u diskusijama u javnosti, zahvaljujući reagovanju više udruženja za zaštitu okoline i članova stručne akademske zajednice, iskristalisala potreba da se u najvišoj zakonodavnoj instituciji Kantona zauzme stav, jasan i usklađen prvenstveno s općim interesom zajednice, prema pitanju vode za piće kao javnog dobra uopće i u situaciji sve izraženije klimatske krize i ugoženosti izvorišta naše pitke vode - naveli su.

Deklaraciju je, kako ističu, podnijela zastupnica Marijela Hašimbegović u ime Kluba Demokratske fronte tokom 7. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Tom prilikom je Skupština izglasala odluku da dokument nema status hitnosti, te se dokument našao u redovnoj proceduri.

Hašimbegović je izjavila da su Deklaraciju, u saradnji s njom kao kantonalnom zastupnicom, inicirali i sačinili predstavnici civilnog društva i stručne javnosti koji godinama rade na zaštiti vode u Kantonu Sarajevo. Svi su jedinstveni u stavu da svaka odluka koja smanjuje vodozaštitnu zonu radi direktno protiv stanovništva Kantona i sasvim izvjesno će uzrokovati nepopravljivu štetu ljudima na ovom prostoru.

Tekst deklaracije:

Deklaracija za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta Sarajevsko polje

Polazeći od značaja očuvanja vode za piće i zona sanitarne zaštite izvorišta Sarajevsko polje koje imaju za cjelokupni Kanton Sarajevo, zbog izrazite zabrinutosti javnosti za očuvanjem kvaliteta zaštite  izvorišta, a samim time i budućnosti vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, Skupština Kantona Sarajevo izražava svoj stav o nužnosti očuvanja granica zona sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u  Sarajevskom polju mjerama koje su određene Odlukom o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje po njenom stupanju na snagu 1987. godine, te u svojim budućim djelovanjima obavezuje se na očuvanje  postojećih mjera zaštite u istom prostornom obuhvatu bez ublažavanja stepena zaštite nad  postojećim zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u bilo kojem njihovom dijelu.

Također, Skupština Kantona Sarajevo izražava svoj stav i da se u najskorijem vremenskom roku obuhvat strožije zaštite proširi i na dodatna područja koja trenutno ili potencijalno ugrožavaju izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju masovnom komercijalnom gradnjom, konkretno na prostorima planina Igman i Bjelašnica. Pri zaštiti vodozaštitne zone Sarajevsko polje treba se rukovoditi najboljim praksama vodozaštite zemalja iz našeg okruženja i Evropske unije.

Poduzeti koraci trebaju u svakom svom segmentu i cjelini odražavati duh vremena u smislu najnovijih naučnih saznanja o štetnosti pojedinih ljudskih aktivnosti po kvalitet i kvantitet vode u izvorištima, te u pogledu urgentnosti i ozbiljnosti nadolazeće klimatske krize koja izaziva sve učestalije suše na našim prostorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.