open-navfaktor-logo
search
Odgovor šefu NiP-a
Klub SDA: Konaković lažima skriva odgovornost vladajuće koalicije, pozivamo ih da usvoje tri zakona
Optužbe Elmedina Konakovića da je Stranka demokratske akcije "spremna srušiti europsku priču zarad stranačkih interesa" očajnički je pokušaj skrivanja vlastite odgovornosti i odgovornosti vladajuće koalicije zbog činjenice da nisu u stanju ispuniti ni minimalne uvjete neophodne za otvaranje pregovora o Europskoj uniji sa Bosnom i Hercegovinom, stav je Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
07.02.2024. u 13:32
get url
text
Klub SDA, Parlment BiH
Klub SDA, Parlment BiH

U saopćenju za javnost Klub SDA poručuje da "mjesto što lažima pokušava prebaciti odgovornost, Konaković bi se trebao usaglasiti s partnerima iz vladajuće koalicije, barem približno učinkovito kako su se usaglasili oko raspodjele fotelja, i usvojiti zakone koje je Europska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu kao uvjet za donošenje odluke o otvaranju pregovora".

- Predsjednik Naroda i pravde vjerovatno na ovaj način pokušava sakriti i činjenicu da su delegati njegove stranke i partnera iz SNSD-a i HDZ-a, na temelju dogovora iz Laktaša, na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH odbili po hitnoj proceduri usvojiti Prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH. koje se odnose na integritet izbornog procesa, što je jedan od ključnih uvjeta na europskom putu.

Pozivamo vladajuću koaliciju da konačno preuzme odgovornost i da u Parlamentarnoj skupštini BiH hitno usvojimo Zakon o raspoređivanju pranja novca i financiranju terorizma, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima. Podrška SDA svim zakonima koji Bosnu i Hercegovinu vode ka EU i koji su usaglašeni sa evropskim standardima nikada nije izostala niti će izostati. navodi se u saopćenju Kluba SDA.

Oni pozivaju Konakovića da javnosti objasni na kakav je HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH pristao da bi zasjeo u ministarsku fotelju i zašto otežava europski put pristajanjem na pregovore o sveobuhvatnim izmjenama u okolnostima kada te izmjene uopće nisu uvjet za otvaranje pregovora.

- Propuštanje ove prilike za iskorak na europskom putu, ukoliko se tri zacrtana zakona ne usvoje, bit će isključiva odgovornost vladajuće koalicije i potvrda da su im lični i stranački statusi prioritet u odnosu na strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine, stav je Kluba SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.