open-navfaktor-logo
search
Pozvali druge da podrže
Klub SDA uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH
U skladu sa zaključkom Predsjedništva SDA od 1. decemba ove godine Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je danas u hitnu parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnosi na integritet i transparentnost izbornog procesa, saopćeno je iz te stranke.
21.12.2023. u 17:23
get url
text
Prazna sala
Prazna sala

Podsjećaju da je Klub SDA 31. oktobra ove godine podnio inicijativu koja je usvojena u Zastupničkom domu PSBiH, kojom se od Vijeća ministara BiH traži da zajedno sa Centralnom izbornom komisijom pripremi prijedlog ovog zakona.

- Međutim, vlast nije reagovala, te je taj posao umjesto njih uradila SDA.

Prijedlog SDA je usklađen sa preporukama OSCE/ODIRH-a i Venecijanske komisije i njegovo usvajanje bi predstavljalo značajan iskorak u sprječavanju izbornih krađa i drugih zloupotreba.

Pozivamo predstavnike svih parlamentarnih političkih stranaka da podrže usvajanje ovih izmjena, što bi bilo značajno i za ispunjavanje uvjeta koji bi omogućili Bosni i Hercegovini da u martu naredne godine otpočne pristupne pregovore sa Evropskom unijom- naveli su iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.