open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
Zastupnički dom BiH odbio zaključke SNSD-a o poništenju odluka Schmidta
AUTOR: Autor: M. R. S.
18.04.2024. u 16:05
get url
text
Sa sjednice Zastupničkog doma
Sa sjednice Zastupničkog doma
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio zaključke koji su predložili zastupnici SNSD-a kao predlagači na čiji je zahtjev danas održana hitna sjednica ovog doma.
Za je bilo sedam zastupnika, odnosno predlagači, protiv su bila 22, a četiri su bila suzdržana i radi se o HDZ-ovim zastupnicima. 
Na dnevnom redu je bila samo jedna tačka "razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama BiH - ustavnozakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH u skladu sa Ustavom BiH".
Zastupnici SNSD-a predložili su deset zaključaka, između ostalog da se proglašava ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.
Rezultati glasanja
Zastupnički dom danas nije usvojio predložene zaključke zastupnika Jasmina Emrića (NES) jer nije bilo entitetske većine iz RS-a, te će se o njima naknadno opet izjašnjavati. 
Emrić je imao tri zaključka. Prvim se poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, uzimajući u obzir aktivnosti NSRS-a, hitno djeluje u skladu s nadležnostima jer je očito da Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a sa službenim osobama entiteta ne poštuje odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Drugim se poziva Tužilaštvo BiH da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti zbog sumnje da je Dodik javno na pres konferenciji negirao gencid i počinio krivično djelo.
Treći predloženi zaključak je bio da, s obzirom na sve češće i otvoreno direktno miješanje predsjendika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja politička pitanja BiH, Zastupnički dom poziva države svjedoke Općeg okvirnog sporazuma za mir da se upozori Srbija na neprihvatljivost narušavanja političke nezavisnosti BiH i da poduzmu aktivnosti ili sankcije radi sprečavanja Dodika u bahatom i nerazumom političkom divljanju kojim najavljuje secesiju entiteta RS.
Entitetske većine nije bilo ni za usvajanje četiri zaključka zastupnika Šemsudina Mehmedovića, kao ni zastupnika HDZ-a Predraga Kožula da Vijeće ministara BiH najkasnije za sedam dana u proceduru uputi dopune Izbornog zakona BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.