open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Ko je Ilija Ilić (HDZ) koji je kabadahijski nasrnuo na Zahiragića: Na budžetu 20 godina, osvojio 1.267 glasova
Pitam se i pitam građane koji glasaju za takve ljude da li je moguće da neko može dati podršku ljudima koji se tako kabadahijski ponašaju, govori delegat Fahrudin Čolaković
AUTOR: E.D.-Š.
13.06.2024. u 11:57
get url
text
Ilija Ilić sa stranačkim šefom Draganom Čovićem
Ilija Ilić sa stranačkim šefom Draganom Čovićem
Posljednju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine obilježio je i incident delegata Ilije Ilića (HDZ) koji je verbalno napao delegata Harisa Zahiragića (SDA) kazavši mu "majmune, idi u cirkus", "naći ćemo se" i fizički krenuo da se obračunava sa njim, a u čemu su ga spriječili ostali delegati.
Ilićevo ustajanje, prijetnje, ružne riječi 
Incidentu su prethodile replike između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića (NiP) i delegata Harisa Zahiragića. Tom prilikom je Delić maršnuo Zahiragića.
- Ono je u najmanju ruku sramota. Prije svega ponašanje mladog ministra Delića koji bi trebao znati da dolazi u tuđu kuću, a to je Parlament FBiH i on je tu gost. A ja sam bio kantonalni ministar osam godina i nikada sebi nisam dozvolio takav luksuz da se onako ponašam prema zastupnicima u Skupštini.
Jučer ste u Domu naroda FBiH mogli da vidite i ponašanje delagata Ilije Ilića ničim izazvano. Je li iz mržnje, šta je...?
Komunikacija bilo koje vrste sa njim od kolege Zahiragića nije bila. Zahiragić je komunicirao samo sa predsjedavajućim Doma i sa ministrom Delićem. Međutim, Ilićevo onakvo ustajanje, prijetnje, ružne riječi koje ne bih želio ni da ponovim. Rečenica, kako se sjećam, "vidjet ćemo se u hodniku" ili tako nešto u smislu "naći ćemo se"... To su prijetnje, nedopustive stvari bez obzira na to sa koje strane dolazile. Da je bilo suprotno, ja bih ovako reagirao. Građani Federacije nisu zaslužili onakve predstavnike u Domu naroda FBiH jer ono je kočijaški narativ - govori za Faktor delegat Fahrudin Čolaković (SDA).
Električar iz Odžaka 
Ponovio je da je Ilićevo ponašanje nedopustivo.
- Pitam se i pitam građane koji glasaju za takve ljude da li je moguće da neko može dati podršku ljudima koji se tako kabadahijski ponašaju. Oni trebaju da budu predstavnici građana, ljudi koji su mu dali podršku da zastupa njihove interese. Ako on smatra da to može tučom, prijetnjom, uvredama, mora biti svjestan da svaka akcija može izazvati određenu reakciju - rekao je Čolaković.
Kaže kako je Zahiragiću sugerisano da pokrene parnicu.
- Mi ćemo biti svjedoci jer ovo je prešlo svaku granicu - kazao je Čolaković.
Uvidom u biografiju Ilije Ilića (HDZ), može se vidjeti da je rođen 1968. godine u mjestu Potočanski lip kod Odžaka gdje i živi. Završio je srednju Elektrotehničku školu, treći stepen. Što se tiče radnog iskustva, na državnim je jaslama 20 godina, pet mandata u Skupštini Posavskog kantona kao zastupnik i ovo mu je drugi mandat u Domu naroda FBiH.
Što se tiče glasova na Općim izborima 2022. godine, mandat u Skupštini Posavskog kantona je osvojio sa 1.267 glasova.
Kada je riječ o Harisu Zahiragiću, on je na Općim izborima dobio 12.468 glasova. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.