open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ko sprječava smanjenje plaća bh. funkcionerima: Samo u ovoj godini upućeno osam izmjena zakona
Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim bi bio spriječen veliki rast plaća funkcionera do kojeg bi došlo iduće godine primjenom nove, uvećane osnovice.
31.12.2022. u 07:26
get url
text

Nacrtom budžeta institucija BiH za 2023. godinu planirano je povećanje osnovice za obračun plaća sa 535 KM na 630 KM, a prijedlog Kluba SDA ide u pravcu da se za deset i 15 posto smanji ova osnovica prilikom obračuna plaća funkcionera i drugih sa većim primanjima.

VEZANI TEKST - Špago: U proceduru idu izmjene zakona kojim se ograničava rast plaća funkcionera

Ovo nije prvi put da se u Parlamentu BiH pokušavaju smanjiti izuzetno visoka primanja naših zvaničnika. Svaki dosadašnji pokušaj nije uspio ili se nastoji razvući. Upitno je da li će uspjeti i ovaj.

Jedino što je dosad usvojeno kada su u pitanju izmjene Zakona o plaćama, jeste da su uvećani koeficijenti namještenicima i službenicima s najnižim primanjima. Parlamentarcima je i za to trebalo nekoliko mjeseci, ali ovim izmjenama zakona opet nisu umanjena primanja ministara, parlamentaraca, savjetnika, članova Predsjedništva BiH.

Mimo ovog jučerašnjeg, samo u ovoj godini bilo je sedam predloženih izmjena Zakona o plaćama. Ona su se mahom odnosila na to da primanja zvaničnika budu umanjena ili da barem bude spriječen njihov rast do kojeg dolazi povećanem osnovice za obračun plaća. Osnovica je u ovoj godini povećana na 535 KM, a za iduću treba biti 630 KM.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda predložio je izmjene Zakona kojim bi bili smanjeni koeficijenti za obračun plaća svima kojima on iznosi više od četiri. Primjera radi, najveći koeficijent imaju članovi Predsjedništva BiH i on iznosi deset.

Ovaj prijedog nije otišao dalje od Doma naroda gdje su hitni postupak usvajanja zakona oborili delegati iz HDZ-a i SNSD-a i sada je zakon na čekanju.

VEZANI TEKST - U dva dana tri prijedloga: Koliko bi bile snižene plaće funkcionera, šta to znači onim s najmanjim primanjima

I Denis Zvizdić (NiP), tadašnji dopredsjedavajući Zastupničkog doma i sadašnji predsjedavajući, također je predložio smanjenje koeficijenata, samo nešto blaže u odnosu na ono koje su predložili delegati iz reda bošnjaka. Iz HDZ-a i SNSD-a su bili suzdržani kod glasanja u Zastupničkom domu, ali je Zvizdićev prijedlog ipak usvojen po hitnom postupku. Međutim, u Domu naroda SNSD i HDZ BiH su bili protiv hitnog postupka tako da je sve zasad stalo.

Izmjene zakona o plaćama predložio je i Klub zastupnika DF-a koji je također predviđao smanjenje koeficijenata. Taj prijedlog je povučen u korist Zvizdićevog prijedloga.

Zastupik NES-a Jasmin Emrić imao je inicijativu da Vijeće ministara BiH bude to koje će izmijeniti Zakon o plaćama, što zahtjeva dužu proceduru nego da je to sam kao zastupnik predložio.

Bilo je još prijedloga za izmjene i dopune Zakona o plaćama, ali se nisu odnosile direktno na trajnije smanjenje plaća. Tadašnja zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić predložila je definiranje određenih naknada, dok je opet Zvizdić bio predložio da se obustavi isplata plaća za svaki mjesec u kojem zastupnik ili delegat, svjesno i bez valjanog opravdanja, odbija dolaziti na sjednice Doma i sjednice komisija. Protiv ovog Zvizdićevog prijedloga opet su bili iz HDZ-a, te stranaka opozicije iz RS-a, dok iz SNSD-a nisu ni bili prisutni. I u ovom slučaju se čeka Dom naroda koji opet nije prihvatio hitnu proceduru.

I zastupnik Naše stranke Damir Arnaut bio je prdložio izmjene po kojima bi se od narednog mandata zvaničnicima obračunavala plaća po osnovici od 475 KM. Međutim, taj naredni mandat je već počeo, a izmjene zakona čekaju na pokretanje procedure.

Ako je suditi prema stavovima koji su iskazani tokom ove godine, Zastupnički dom bi mogao usvojiti izmjene Zakona o plaćama koje je jučer u proceduru uputio Klub SDA, ali ostaje Dom naroda, koji još nije formiran, i ostaju HDZ i SNSD.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.