open-navfaktor-logo
search
Reforme ili ucjene
Ko vodi državu: Da li je sastanak u Istočnom Sarajevu novi alibi za dodatne ustupke "Trojke" Dodiku
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na dnevnom redu sutrašnje sjednice ima zakon o obudsmenima i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kao i pitanje zakona o slobodi pristupa informacijama, koji su među prioritetima na putu ka EU.
21.08.2023. u 20:31
get url
text
Milan Dunović i Safet Kešo
Milan Dunović i Safet Kešo

VEZANI TEKST - Krišto: Usaglasili smo set evropskih zakona koji bi trebali ići na sjednicu 22. augusta

Ova sjednica je zakazana po ranijem dogovoru lidera vladajućih stranaka ("Trojke", HDZ-a i SNSD-a), a upravo se oni sastaju i sutra u Istočnom Sarajevu, skoro u isto vrijeme kada se održava sjednica Zastupničkog doma, kako bi, prema najavama, razgovarali o evropskim zakonima.

Očekuje se i razgovor/dogovor o imenovanju SNSD-ovog Srđana Amidžića za ministra finansija i trezora BiH nakon što je Zoran Tegeltija preuzeo poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na pitanje ko zapravo vodi državu, šefovi stranaka ili Parlament, Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika Demokratske forme u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, kazao je da je ne vodi niko kada govorimo o zakonodavnoj vlasti.

- Šefovi stranaka tome teže, ali je čak ni oni ne vode – dodao je Dunović.

Istakao je da zakone, koji su na dnevnom redu sutrašnje sjednice doma, vladajuće stranke nazivaju evropskim, ali su predstavnici međunarodne zajednice upozorili da oni to nisu bez usvajanja amandmana koji bi ih popravili.

Kada je riječ o sutrašnjem sastanku vladajućih stranaka, Dunović je istakao da je njegova pretpostavka da ti sastanci, javni i polujavni, služe da "Trojka" promijeni mišljenje nakon što su pojedini njihovi zastupnici (iz Naše stranke, op. a.) izjavljivali da neće podržati imenovanje ministra finansija i trezora BiH.

- Očito treba kompromis, da HDZ i SNSD glasaju za takozvane evropske zakone pa će "Trojka" reći da će podržati imenovanje ministra pošto je kao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, opet na evropskom putu. U toj priči Dodik dobija što želi, dobija ministra finansija i trezora, a ne glasa za evropske zakone jer se radi o zakonima koji nas zapravo ne približavaju Evropskoj uniji, što Dodiku i odgovara – naglasio je Dunović.

VEZANI TEKST - Dodik: Poslije 22. augusta ništa neće biti isto u BiH, UN je u krizi jer svi lažu i petljaju, pa i sekretar...

Safet Kešo, zastupnik SDA u Paralemtarnoj skupštini BiH, prokomentirao je da po već ustaljenoj praksi "potpuno razbahaćena koalicija Trojka-SNSD-HDZ nastavlja ponižavati i državni Parlament i građane".

- I taj sutrašnji sastanak takozvanih "lidera" ove pogubne koalicije zakazuje se u terminu u kojem će Dodik, gotovo je sigurno, vrlo glasno i rezolutno zahtijevati da se na dnevni red sjednice državnog Parlamenta uvrsti imenovanje njegovog ministra finansija Amidžića, inače od usvajanja "evropskih zakona", koji to, prema dopisima delegacije EU-a i ambasada najvećih zemalja i nisu, nema ništa. "Trojka" će, sve su prilike, ostati i dalje robovski povijene kičme i pristati na ko zna koju po redu Dodikovu ucjenu. Tako će Dodik dobiti u ruke dodatnu batinu, kojom će ucjenjivati i Parlament i državu i građane. Ogromna je moć ministra finansija. Ovi pokorni hudnici iz "Trojke" dat će tu moć Dodiku, a zauzvrat neće dobiti ama baš ništa osim "još novijeg i bezobraznijeg Dodika" - rekao je Kešo.

Dodao je da ako se ovo o čemu je govorio i ne desi sutra, desit će se vrlo brzo.

- I u tome je, između ostalog, smisao Dodikovih riječi prijetnji da nakon 22. augusta u Bosni i Hercegovini više ništa neće biti isto. Postoji mogućnost i da "Trojka" Dodiku imenuje ministra finansija, a da on odmah krene s novom ucjenom i da "rasrđen" naredi povlačenje svojih ljudi iz institucija sistema i novu paralizu. 

U svakom slučaju, priča o tobožnjim krupnim koracima naše zemlje prema Evropi učinjenim kroz usvajanje ovih tzv. par "evropskih" zakona bit će prilika da ovu običnu šarenu lažu lideri "Trojke" prodaju na Facebook i drugim stranicama kao uspjeh. Nakon tog "uspjeha" slijede još veće nevolje za ovu zemlju i sve nas u njoj. A za te nevolje "Trojka", nažalost, nema ni kičme ni pameti. Pred bolesnom željom da po svaku cijenu ostanu u ministarskim foteljama, "lideri" "Trojke" stoje potpuno nemoćni. I tu je opasnost da će oni prije prodati i izdati sve da bi spasili samo sebe - stava je Kešo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.