open-navfaktor-logo
search
Nakon duge borbe
Koja će biti buduća namjena dječijeg odmarališta Lozica kod Dubrovnika?
Dječije odmaralište Lozica kod Dubrovnika vraćeno je Crvenom križu Novo Sarajevo krajem oktobra prošle godine. Sada, skoro godinu kasnije, kreće borba za ponovno stavljanje u funkciju ovih objekata.
28.07.2023. u 07:41
get url
text

Na prostoru od oko 4.500 metara kvadratnih nalaze se četiri objekta gdje su od 1959. godine pa sve do napada na Dubrovnik 1991. dolazili učenici, studenti, penzioneri...

Ovo odmaralište radilo je skoro tokom cijele godine.

Prvi zahtjev za povrat imovine i uknjižbu Crveni križ Novo Sarajevo podnio je 10. jula 1998. godine, kaže za Faktor Asad Kučević, sekretar Crvenog križa NS.

- To je trajalo četiri godine kada smo odbijeni. Uložili smo žalbu, nakon šest godina smo odbijeni. Tada smo krenuli sa tužbom za uknjižbu naše imovine. Taj proces je trajao. Donesena je prvostepena, drugostepena. Sada smo u poziciji da sve uknjižimo, očistimo odmaralište i stavimo ga u funkciju – navodi Kučević.

Od okončanja pravnog postupka pa do danas, dodaje Kučević, Crveni križ nastoji animirati vlasti da im se pomogne.

- Mi svake godine praktično obilazimo odmaralište, vodimo računa. S obzirom na to da su objekti napušteni još od završetka sukoba u Dubrovniku, oni su u lošem stanju. Potrebno ih je očistiti i zatvoriti kako bi se spriječilo dalje bacanje smeća i uništavanja tog prostora. Do sada smo već zaustavili dva smetanja posjeda. Ova pomoć Grada Sarajeva je izuzetno vrijedna i došla je u pravom trenutku – naveo je sekretar Crvenog križa te se zahvalio gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, načelniku Općine Novo Sarajevo Hasanu Tanoviću i Kabinetu premijera KS Nihada Uka.

Kada zatvore objekat, naredni korak će biti procjena ulaganja.

- Nadam se da će naše vlasti, naši donatori čak i drugi subjekti koji imaju interesa pomoći da se objekti stave u funkciju. Vidjet ćemo u skladu sa projektom, trebalo bi se obnoviti u istim gabaritima. Naravno, ukoliko budemo imali mogućnost da to malo i povećamo u skladu sa dozvolama nadležnih službi u Dubrovniku i Hrvatskoj - rekao je on.

Na pitanje o budućoj namjeni odmarališta Kučević odgovara:

- To je dječije odmaralište. Pitanje je šta dozvoljavaju zakonski propisi. Ukoliko ne postoje više dječija odmarališta koja su postojala u bivšoj Jugoslaviji, to može biti neki hostel, neki model će se zasigurno naći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.