open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Koja preduzeća mogu dobiti beskamatne kredite u općini Novo Sarajevo
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i član Uprave ASA Banke Sarajevo Davor Tomić potpisali su Ugovor o poslovnoj saradnji u cilju povećanja tekuće likvidnosti privrednih subjekata pogođenih pandemijom.
05.08.2020. u 15:18
get url
text

ASA Banka izabrana po Javnom pozivu za odabir banke za plasiranje sredstava putem kreditne linije uz subvencioniranje/regresiranje kamatne stope/profitne marže i troškova obrade kredita od Općine Novo Sarajevo privrednim subjektima u cilju povećanja tekuće likvidnosti privrednih subjekata pogođenih pandemijom i širenjem COVID-19.

Načelnik Nedžad Koldžo naglasio je da je ovo jedna od mjera koja se realizuje u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće. Za realizaciju ove linije ASA banka je osigurala 2,5 miliona KM. Radi se o kreditnoj liniji koja će privrednicima sa područja Općine Novo Sarajevo koji zadovolje kriterije Javnog poziva (koji će raspisati banka) uz subvenciju Općine omogućiti da u ASA banci dobiju kreditna sredstva bez troškova kamatne stope i obrade kredita.

- Općina će subvencionirati/regresirati kamatnu stopu i troškove obrade kredita privrednim subjektima za kratkoročne kredite u cilju povećanja tekuće likvidnosti privrednih subjekata pogođenih pandemijom i širenjem virusa COVID-19 - istakao je načelnik.

Član Uprave ASA Banke Davor Tomić zahvalio se Općini Novo Sarajevo i načelniku koji su prepoznali ovu banku kao pouzdanog  partnera.

- Pandemija korona virusa značajno je onemogućila i usporila djelatnosti privrednika, te samim time i cjelokupne bh. privrede. Smatramo da je izuzetno važno pružiti pomoć i podršku u cilju nastavka njihovog poslovanja. Naročito je važno pomoći onim privrednim subjektima koji su i tokom pandemije zadržali svoje radnike - naglasio je Tomić.

Ugovorom je predviđeno da se kratkoročna revolving finansiranja za privredna društva i samostalne preduzetnike za tekuće poslovanje odobravaju na period do 12 mjeseci u maksimalnom iznosu do 100.000 KM.

Iznos kreditnih sredstava utvrđuje poslovna banka na osnovu provedene analize kreditne sposobnost aplikanata. Izbor korisnika kredita vršit će se na osnovu vrednovanja uvjeta koje propisuju poslovne banke.

Pravo na dodjelu imaju postojeći privredni subjekti koji imaju sjedište na području Općine i koji su 100 posto vlasništvo državljana BiH, a koji će zadržati zaposlene i primati nove. Ove pogodnosti moći će koristiti i oni privrednici koji rade na razvoju ili uvođenje novih tehnologija sa namjerom umanjenja i sprečavanja širenja negativnih ekonomskih efekata prouzrokovanih pandemijom i širenjem virusa COVID-19.

Prioritet u ostvarenju podsticaja imaju privredni subjekti koji za vrijeme pandemije i širenja virusa COVID-19 nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoju djelatnost u punom kapacitetu, a nisu otpuštali svoje uposlenike, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Izuzetno, korisnici ove kreditne linije ne mogu biti privredni subjekti koji imaju neizmirene poreske i obaveze prema Općini Novo Sarajevo, obavljaju djelatnost iz oblasti igara na sreću, djelatnost proizvodnje, prerade ili puštanja u promet duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, djelatnost proizvodnje koja ima značajan utjecaj na zagađenje životne sredine i dokazanu štetnost po zdravlje stanovništva, kao i koji obavljaju djelatnost trgovine na malo oružjem, municijom i vojnom opremom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.