open-navfaktor-logo
search
Neformalni pregovori
Koje će od 11 stranaka formirati vlast u Tuzli: SD intenzivno pregovara, u SDP-u šute
U Gradskom vijeću Tuzle participirat će 11 političkih stranaka, a neformalni razgovori između njihovih predstavnika već su počeli. 
30.11.2020. u 20:40
get url
text

Ono što vjerovatno već sada može obradovati građane jeste to da će matematičku koaliciju biti veoma teško sastaviti bilo kome, ali nije potpuno isključena ni blokada zakonodavne vlasti.

SDP, kako sada stvari stoje, ima osam vijećničkih mandata, SDA pet, Socijaldemokrate (SD) četiri, SBB tri, Tuzlanska alternativa (TA), DF i Platforma za progres (PzP) po dva, a Naša stranka (NS), Stranka za BiH, HDZ i PDA po jednan mandat. Predstavnik nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Tuzle bit će Nedžad Jusić, koji je u prošlom mandatu bio dio većine koju je predvodio SDP.

SDP šuti

Rezultati izbora još nisu potvrđeni, a nisu prebrojani glasovi mobilnih timova i oni iz inostranstva. Do određenih promjena još može doći, pa tako NS-u nedostaje vrlo malo glasova da dobije drugog vijećnika, a u toj situaciji će SDP izgubiti jednog. Prelasku izbornog praga blizu je i Narod i pravda, pa ni tu mogućnost ne treba isključiti.

SDP kao izborni pobjednik i stranka koja ima dugogodišnjeg gradonačelnika Jasmina Imamovića, sigurno ima najveće šanse da formira većinu, ali to ni u kom slučaju nije gotova stvar. Da li pregovaraju, s kim i koji su im partneri poželjni, a koji nepoželjani, htjeli smo pitati Slađana Ilića, predsjednika Gradskog odbora SDP-a, ali on nije odgovarao na pozive. Gradski odbora SDP-a Tuzla, zanimljivo je, nije se oglasio od izbora nikakvim saopćenjem u kojem bi, barem, zahvalio biračima.

Predsjednik tuzlanske SDA Salko Zildžić kaže da je prirodno da razgovore o većini pokrene SDP kao izborni pobjednik.

- Mi ne isključujemo saradnju s bilo kojom strankom. Imamo naš "plan za bolju Tuzlu", koji smo predstavili tokom kampanje, a s kim bismo ušli u vlast, ovisi o tome ko će nam ponuditi provedbu tog plana u najvećem procentu - kaže Zildžić.

SD intenzivno radi

Predsjednik SD-a Enver Bijedić jedini je od svih političkih aktera u Tuzli rekao da se "intenzivno radi na formiranju većine u GV Tuzla".

- Nećemo nametati nikakva ograničenja kada je u pitanju s koalicija. Dakle, moguć je dogovor sa svima, ali u interesu građana - kaže Bijedić.

Sabiha Mujačić-Mujkanović, nositeljica liste SBB-a na proteklim izborima i jedna od vijećnica koja je obnovila mandat, kaže da nikakvih zvaničnih razgovora nije bilo.

- Mi smo još u kampanji naglasili da bismo željeli ući u vlast da bismo realizirali sve ono na čemu smo radili. Svako da konačnu riječ ima Gradski odbor SBB-a, ali sve to tek nakon potvrde rezultata - kaže Sabiha Mujačić-Mujkanović.

Pored SD-a, novina u GV Tuzla je PzP sa dva vijećnička mandata. Predsjednica GO PzP Tuzla Dženita Kurtčehajić kaže da je bilo poziva drugih stranaka za razgovore.

- Razgovora još nije bilo, ali naravno da ćemo se odazvati. Stranka još nije zauzela stavove o početku pregovora. Ono što je sigurno je da nećemo žuriti s odlukom. Dobili smo povjerenje građana i nećemo ga prokockati - kaže Dženita Kurtčehajić.

Nedžad Malikić obnovio je vjećnički mandat na listi Tuzlanske alternative, a danas za Faktor kaže da je za pregovore još rano.

Ova stranka koju predvodi vlasnik mesne industrije "Menprom" Mensur Alić, prethodne četiri godine bila je dio vlasti, a da li će i ovoga puta biti uz SDP, još nije poznato.

- Naravno da želimo biti dio vlasti, ali ne po svaku cijenu. Ključno je to ko će prihvatiti projekte koje zagovaramo - kaže Malikić.

U DF-u nisu dobili pozive za pregovare, potvrdio je predsjedni GO stranke Mahir Mešalić, a dodao je i da posebnih uvjeta nemaju kada je u pitanju izbor potencijalnih partnera, osim što neće s PDA.

Nikica Vidović bit će jedini vijećnik HDZ-a, a on kaže da ova stranka nije ni s kim razogovarala.

- Ukoliko bude pregovora, konačna odluka je na Gradskom odboru stranke. Ono što ja mogu reći je da po svaku cijenu nećemo ulaziti u vlast - kaže Vidović.

Stav Naše stranke

U Našoj stranci iščekuju da se prebroje svi glasovi i nadaju se i drugom vijećničkom mandatu. Nezvanično nam je rečeno da o ulasku u vlast razmišljaju samo pod uvjetom da se prihvati njihov program za Tuzlu, a to bi podrazumijevalo velike promjene u načinu upravljanja Tuzlom u odnosu na ono što je do sada radio načelnik Imamović.

Za sada jedini vijećnik NS-a Omer Berbić za Faktor je rekao da s ovom strankom do sada nije bilo kontakata te da je još rano za priču o eventualnoj većini.

Jedini vijećnik SBiH u GV Tuzla bit će Admir Čavalić, a on kaže da bi za građane možda najbolja bila programska koalicija većeg broja partija.

- Organi stranke donose konačnu odluku, ali sigurno je da ćemo podržati samo one koji su nam programski bliski - kaže Čavalić.

Prije izbora bilo je mnogo govora o koaliciji SDP-a i PDA u Tuzli, ali predsjednik PDA Tuzla Senad Mehmedinović kaže da ova stranka ni prije izbora, a ni sada, nema dogovor ni s kim.

- Ono što mogu reći je da mi ne želimo da sve poluge odlučivanja budu u rukama jednog čovjeka. Do sada je bilo neformalnih kontakata s drugim strankama, ali to ne znači ništa bez sastanka na nivou delegacija. U skladu s tim, osnova pregovora za nas je da nećemo biti dio bilo kakve matematičke koalicije, nego isključivo programske - navodi Mehmedinović.

Mogući scenarij

SDP prema jednom od scenarija uz predstavnika manjina, SBB, TA i PDA može do 15 ruku. Uzimajući u obzir dosadašnji princip rada Jasmina Imamovića, potrebne su još najmanje dvije ruke da apsorbuju negativan utjecaj otvorene saradnje s PDA, što Imamović teško može podnijeti, a za to je najbolji izbor PzP.

S druge strane, u PzP-u veoma dobro shvataju da su traženi, a bez njih i bilo koje od stranaka na koje, nezvanično, računa SDP, sve su opcije otvorene. Upravo zbog toga matematičku koaliciju nije lako napraviti, a od toga možda u konačnici profitiraju građani ili Tuzla, u najgoroj opciji, postane grad slučaj. Hoće li biti najbolji ili najgori scenarij, ostaje da vidimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.