open-navfaktor-logo
search
Energetska efikasnost
Koje su škole i fakulteti na spisku za utopljavanje ministarstva Kantona Sarajevo
Okončana je prva faza projekta Energetska efikasnost, koju Kanton Sarajevo provodi od 2020. godine, uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske unije i Austrije.
20.05.2023. u 17:28
get url
text

Radovi na objektima finansirani su s tri miliona eura bespovratnih sredstava od Evropske unije i s osam miliona eura povoljnih kredita od EBRD-a. Vlada Austrije osigurala je novac za tehničku pomoć. Projekat je dio Akcionog plana EBRD-a "Zeleni gradovi" za Sarajevo, čija je realizacija počela 2022. godine.

Radovi poboljšanja energetske efikasnosti završeni su na 15 objekata na školama, vrtićima, zdravstvenim institucijama, radila se termoizolacija vanjskih zidova i krovnih površina, zamjena vanjske stolarije i ugradnja LED rasvjetnih tijela.

- Planiramo da se ovaj projekat završi na energetskoj efikasnosti ukupno na 40 objekata u Kantonu Sarajevo. U drugoj fazi energetske efikasnosti radi se na pripremi projekata utopljavanja Filozofskog fakulteta, Treće gimnazije, vrtića "Dunje" i "Mašnica", osnovnih škola: Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković, Osman Nakaš, Hilmija efendija Šarić, 9. maj, Podlugovi, Hadžići, Treća osnovna škola, Skender Kulenović, Prva osnovna škola, Mehmed beg Kapetanović Ljubušak, Srednja škola za saobraćaj i komunikacije i Dom zdravlja Saraj polje. Planiramo da se druga faza ovog projkta završi za jednu godinu – otkrio je Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Kao rezultat ovih investicija, očekuje se da će potrošnja energije u objektima i emisije karbondioksida biti prepolovljene. Dodatne pogodnosti uključuju viši kvalitet grijanja i hlađenja, a samim tim i bolju udobnost za korisnike ovih javnih zgrada, kao i značajne uštede u budžetu Kantona Sarajevo. Uložena sredstva u ovaj projekat po procjenama stručnjaka mogu se isplatiti za 10 godina, a ministar Bečarević najavljuje novi projekat od kojeg će korist imati građani Kantona Sarajevo.

- Ako postignemo dogovor sa EBRD-om, a pregovori su već počeli, napravit ćemo revoluciju u utopljavanju individualnih objekata u vlasništvu građana. Očekujem da ćemo najkasnije za mjesec završiti pregovore oko ovog projekta. Uz individulne objekte utopljavali bismo i stambene zgrade i to bi se moglo ostvariti po veoma povoljnim finansijskim uvjetima – ističe Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.