open-navfaktor-logo
search
Mnogo posla za inspekciju
Koji kantoni imaju najlošiju fiskalnu disciplinu, šta je s turističkim taksama, prijavljivanjem gostiju...
U provođenju nadzora iz oblasti turizma, federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori su od početka ljetne sezone izvršili 135 inspekcijskih nadzora, u kojima su evidentirani prekršaji za koje će biti izdat 91 prekršajni nalog s ukupnim finansijskim teretom od 66.850 KM, saopćeno je Faktoru iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).
13.09.2022. u 07:43
get url
text

Najveći broj nepravilnosti utvrđenih inspekcijskim nadzorom odnosi se na rad bez odobrenja i nevođenje evidencija, odnosno neevidentiranje gostiju, naglašavaju iz FUZIP-a.

Direktni efekti rada inspektora, između ostalog, odnose se na evidentiranje 485 neprijavljenih gostiju, a indirektni na prijavljivanje oko 2.500 gostiju, plaćanje turističke takse i izdavanje fiskalnih računa za izdate usluge. Zbog rada bez odobrenja, za dva subjekta nadzora donesene su upravne mjere - rješenja o zabrani rada.

- Zbog niza koristi koje proizlaze iz njegova razvoja, turizam je stekao status izuzetno važne komponente nacionalnih privreda mnogih zemalja, pa i naše, te je, kao takav, i predmet kontrole federalnih inspektora. Inspekcijski nadzor se vrši u najvažnijim turističkim destinacijama na području Federacije Bosne i Hercegovine - izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Faktor je nedavno pisao o brojnim slučajevima, prijavili su nam ih čitatelji, neizdavanja fiskalnih računa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), preciznije u Mostaru i na Vrelu Bune.

VEZANI TEKST - Koliko su Hercegovci platili kazni zbog neizdavanja fiskalnih računa u ovoj godini

- Na području HNK, od 276 obveznika posjedovanja fiskalnog uređaja, utvrđeno je da 245 izdaje fiskalni račun, dok je kod 31 subjekta nadzora utvrđen prekršaj u smislu neizdavanja fiskalnih računa (11,23 posto nepravilnosti). Inspekcijski nadzori se provode po službenoj dužnosti, a po pitanju fiskalizacije od početka godine do danas za područje HNK je zaprimljeno ukupno 16 prijava građana.

Poredbeno posmatrano na osnovu podataka ove uprave, srazmjerno je približan stepen utvrđenih nepravilnosti i u drugim kantonima (otprilike 10 do 12 posto), odnosno incidentalno se bilježi veći stepen nepravilnosti u Tuzlanskom i Posavskom kantonu (od 30 do 50 posto) - naveli su iz FUZIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.