open-navfaktor-logo
search
Ponovo u proceduri
Koji zakoni Novalićeve vlade su povučeni pa vraćeni u Parlament FBiH?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa Nerminom Nikšićem (SDP) prvobitno je povukla pa vratila u parlamentarnu proceduru niz zakona koje je ranije usvojila Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem (SDA) i koje je dostavila Parlamentu FBiH na usvajanje. Neki od tih zakona nikada nisu ni razmatrani u Parlamentu, dok su neki usvojeni u jednom od domova.
26.05.2023. u 17:15
get url
text

Novoimenovana Vlada Federacije BiH povukla je niz nacrta i prijedloga zakona početkom ovog mjeseca, ali je nakon petnaestak dana već dobar dio njih vratila bez ikakvih izmjena i dorada. 

Nikšić je na konferenciji za medije 5. maja kazao kako je zakonske prijedloge povukao i tražio od resornih ministara da se o njima izjasne te odluče da li nešto treba mijenjati. 

Tako su bez izmjena, kako je Faktoru potvrđeno, u obliku u kakvom su već bili u proceduri, Parlamentu vraćeni sljedeći zakonski prijedlozi: 

Nacrt zakona o slatkovodnom ribarstvu, Prijedlog zakona o šumama, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, Nacrt zakona o dopunama Zakona o lovstvu, Nacrt zakona o reprodukcionom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja, Šumarski program Federacije Bosne i Hercegovine, kao i akt Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva po dvogodišnjim izvještajima o provođenju Programa mjera Planova upravljanja vodama za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora u Federaciji BiH.

Parlamentu su zatim vraćeni, bez izmjena, Nacrt zakona o javnom okupljanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o matičnim knjigama, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Povučen pa vraćen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o raseljenim licima i povratnicima u Federaciji BiH i izbjeglicama iz BiH.

Nikšićeva vlada je nakon povlačenja u parlamentarnu procedure vratila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH. Zatim Nacrt Regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period od deset godina od dana usvajanja te Regulacioni plan za Počitelj i Regulacioni plan za Štrbački buk.

Parlament je ponovo dobio u rad isti Prijedlog odluke o utvrđivanju područja od značaja za FBiH "Međunarodni aerodrome Sarajevo".

Bez ikakvih izmjena aktuelna Vlada FBiH je u parlamentarnu procedure vratila i Prijedlog zakona o električnoj energiji FBiH te Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.