open-navfaktor-logo
search
Sve po zakonu
Koliko je preventivna suspenzija Fahrudina Solaka do sada koštala građane FBiH
Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, od maja prošle godine preventivno je suspendovan, pa je Mirsad Čamdžić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, na posljednjoj sjednici naglasio kako bi bilo korisno da budžetski korisnici znaju koliko ih je do sada koštala Solakova preventivna suspenzija.
AUTOR: Merima Čustović
10.10.2021. u 07:50
get url
text

Podsjećamo, protiv Solaka je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu u predmetu "Respiratori".

"Pravno nije očigledno uvijek pravedno" 

- Na posljednjoj sjednici smo razmatrali izmjene i dopune Zakona o državnoj službi koji se mijenja samo u dva člana. I ja sam vidio da zakon favorizira tu takozvanu preventivnu suspenziju. Onaj ko je pod preventivnom suspenzijom zaista po zakonu sve dobija. Mi smo čak 2020. godine u maju imali inicijativu da se promijeni taj član, da onaj ko je u preventivnoj suspenziji dobija 50 posto, odnosno, 60 posto ako izdržava porodicu. Međutim, niko neće da uđe u ozbiljne izmjene. Zakon je pun mogućnosti za zakonske manipulacije. Htjeli smo otvoriti temu da se zakon pretrese na kvalitetniji način. Fahrudin Solak je u ovom slučaju klasičan primjer, vjerujem da on ništa nije dobio što mu po zakonu ne pripada, ali pravno nije očigledno uvijek i pravedno - kazao nam je Čamdžić.

U Federalnoj upravi civilne zaštite smo upitali koliko je novca isplaćeno Fahrudinu Solaku od trenutka preventivne suspenzije do danas, koliko iznosi Solakova plaća, i da li mu se pored plaće svo vrijeme isplaćuju i drugi dodaci.

- U skladu sa Zakonom o državnoj službi u Federaciji BiH, presudi Ustavnog suda FBiH i tačkom 2 navedenog rješenja Vlade Federacije BiH propisano je da imenovani za vrijeme preventivne suspenzije prima puni iznos plaće. Suspendovani direktor FUCZ-a prima osnovnu plaću, obračunatu u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH, presudi Ustavnog suda FBiH i Pravilnikom o plaćama i naknadama državnih službenika i namještenika u FUCZ-u - stoji u pismenom odgovoru FUCZ-a, uz:

- Na osnovu prethodno navedenog proizilazi da je plaća direktora utvrđena prema II platnom razredu, obračunata u skladu sa koeficijentom propisanim za rukovodioca federalnog organa uprave, umnoženim sa jedinstvenom osnovicom utvrđenom za sve federalne organe. Te, uvećanim za 0,5 posto za svaku započetu godinu penzijskog staža imenovanog i za poseban dodatak koji se obračunava na osnovnu plaću bez dijela plaće po osnovu radnog staža i čini sastavni dio plaće - odgovoreno nam je.

Zatražili smo da nam prevedu svoj odgovor i kažu kolika je plaća Fahrudina Solaka.

- Kao što smo već naveli u odgovoru, plaća direktora utvrđena je prema II platnom razredu, obračunata u skladu sa koeficijentom propisanim za rukovodioca federalnog organa uprave, umnoženim sa jedinstvenom osnovicom utvrđenom za sve federalne organe. Propisani koeficijent je 6,2, dok je utvrđena osnovica 330 KM. Osnovna plaća dakle iznosi 2.046 KM - navode iz FUCZ-a, iako nismo pitali koliko je osnovna plaća, već ukupna i da li se na to isplaćuju dodaci.

Šta kažu federalni revizori 

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji FUCZ-a za 2020. godinu konstatovali su da je obračunat i isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20 posto Fahrudinu Solaku i nakon što je Vlada FBiH 12.5.2020. godine donijela rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji.

VEZANI TEKST - Postoji li rok za suspenziju: Od 12. maja Fahrudin Solak ništa ne radi i prima plaću

- U periodu od 12.5. do 31.12.2020. godine direktoru uprave obračunate su i isplaćene mjesečne neto plaće sa posebnim dodatkom za posebne uvjete rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na plaću, iako zbog mjere privremene suspenzije u ovom periodu nije vršio dužnost (neto plaća bez posebnog dodatka iznosi 2.217 KM) - stoji u revizorskom izvještaju.

Da se zaključiti da je preventivna suspenzija Fahrudina Solaka do sada koštala građane više od 44.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.