open-navfaktor-logo
search
Ukazuju penzioneri
Koliko povećanje penzija se može očekivati u narednoj godini, šta je sa dugovima državnih preduzeća?
Kako bi penzionerima u Federaciji bilo bolje, potrebno je riješiti problem naplate doprinosa, kaže za Faktor Emin Sijerčić, predsjednik Nadzornog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.
21.08.2023. u 07:53
get url
text

Ukazuje kako državna preduzeća duguju više od tri milijarde za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Najveći problem je u naplati doprinosa. Kako mogu jedne Željeznice FBiH da su dužne oko 180 miliona KM za doprinose, Rudnik Kreka 160 miliona KM, GRAS oko 120 miliona KM...

Lično sam se obraćao bivšoj federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević tražeći da angažiraju nadležne, Poreznu upravu, da naplate barem pet posto, mi bismo imali još jednu penziju, ali... Teška je situacija za penzionere. I ova povećanja koja su bila, pa cijene svaki dan rastu "ko lude". To što su penzioneri dobili povećanje 20 posto davno je pojedeno - govori Sijerčić.

Kaže kako su u ovogodišnjem budžetu od 5,6 milijardi KM, tri milijarde iz penzionog fonda.

- I sada je Federalni zavod PIO u suficitu sa parama. Priliv je veliki, ali pare ne idu penzionerima, idu u budžet. Kada je donesen Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, tražio sam da se za rast penzija pored dva elementa (rasta bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena) uvede i element rasta prosječne plaće u Federaciji BiH, ali nije. Veliki sam pesimista što se tiče naredne godine jer prema BDP-u i cijenama možda dobijemo povećanje dva, tri, maksimalno pet posto - govori Sijerčić i dodaje:

- Da je uveden element prosječne plaće, prošle godine prosječna plaća je u ovo doba bila 840 KM, a sada je oko 1.300 KM, skoro 60 posto više. Pola od toga rasta mi bismo imali 30 posto veću penziju. Ovako...

Osvrnuo se na prijedlog poslodavaca u FBiH da povećaju plaće uposlenicima do 400 KM, ali da na taj dio plaćaju svega 11 posto doprinosa.

- Od toga mi penzioneri ne bismo imali ništa. Ali nemam ništa protiv toga, govorim u svoje ime, a po struci sam ekonomista. Nama je u interesu da se što više ljudi zaposli i da se disciplinira naplata doprinosa. Pred zakonom svi moraju biti isti.

Sada se rade kompromisi, da ne prave haotičnu situaciju sa Željeznicama, rudnicima, GRAS-om, pa kažu "hajde može ovako". Ali treba da se zna, ne može se pojedinačno, recimo firma ne uplaćuje doprinose i sada hoćete da nekoga pošaljete u penziju pa za njega uplatite doprinose, to po zakonu ne može. To nam je odgovorila i Milićević, a onda Vlada FBiH donese odluku da izdvaja toliko para da pošalje radnike recimo 700 radnika u penziju, direktno kršeći zakon - govori Sijerčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.