Sezona na Jadranu odavno je počela, ali su poslodavci na mukama jer na vrijeme nisu pronašli radnike.
Portal
Jabuka.tv istražio je oglase i ono šta se nudi sezoncima u susjednoj Hrvatskoj gdje tokom ljeta na rad odlazi i veliki broj Bosanaca i Hercegovaca.
Traže se konobari, radnici za rad na recepciji, pomoćni kuhari, kuhari, pizza majstori.
Uvjeti ni ovog ljeta za sezonske radnike nisu loši, uzimajući u obzir da je kod većine oglasa uključen smještaj i tri obroka.
Kada je riječ o konobarima plaća se većinom kreće od 1.400 eura (oko 2.800 KM) do 1.600 eura ( oko 3.200 KM) plus bakšiš.
Ovisno o lokaciji i radnom vremenu plaća varira, a zbog udaljenosti se za 10-20 posto bolji uvjeti nude na otocima gdje plaća dostiže i 1.800 eura (oko 3.600 KM) mjesečno.
U jednom oglasu na internetu za rad na otoku Rabu nudi se plaća od 1.800 eura ( oko 3.600 KM) za konobara/icu, a slični uvjeti se nude i šankerima.
Kada je riječ o pomoćnim kuharima, jedan od oglasa za restoran na moru nudi smještaj, hranu i radnu dozvolu, a plaća je od 1.600 eura (oko 3.200 KM) do 1.800 eura (oko 3.600 KM).
Na većini oglasa su se plaće za pomoćnog kuhara kretale oko 1.500 eura (oko 3.000 KM).
Traže se i kuhari i pizza majstori.
Za ove dvije pozicije nude se najveće plaće, od 1.800 eura (oko 3.600 KM) pa do 2.500 eura (oko 5.000 KM), ovisno o tome šta je sve osigurano radniku na toj poziciji.
U jednom oglasu, u kojem se traži pizza majstora, navedeno je da je neto plaća po mjesecima - za šest mjeseci 2.000 eura (oko 4.000 KM), dok se za juli i august nudi 2.500 eura (oko 5.000 KM). Plaća za septembar također iznosi 2.500 eura (oko 5.000 KM).
Od strane poslodavca osiguran je i plaćen smještaj i režije, plus jedan obrok kada je radnik u smjeni.
Za rad na recepciji nude se plaće od 1.200 eura (oko 2.400 KM), a jedan od oglasa izgleda ovako.
Recepcionar - plaća 1.200 eura (oko 2.400 KM).
- dočekivanje gostiju ispred hotela, usmjeravanje gostiju prema recepciji ili parkingu, paziti na red,
- pomoć gostima oko raznih upita, prtljaga i slično,
- ispraćaj gostiju iz hotela i
- organizacija glede dolazaka/odlazaka.