open-navfaktor-logo
search
Porezna nedisciplina
Koliko su Hercegovci platili kazni zbog neizdavanja fiskalnih računa u ovoj godini
Brojni čitatelji kontaktirali su redakciju Faktora žaleći se kako u ugostiteljskim objektima u Mostaru i na Vrelu Bune se ne izdaju fiskalni računi.
05.09.2022. u 13:37
get url
text

VEZANI TEKST - Porezna uprava FBiH: Kontrolisani pekari, građevinci, trgovci...

U pravilu su dobijali nota račune. Kakve informacije o tome ima Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine?

- Kad je u pitanju poštivanje Zakona o fiskalnim sistemima, u periodu od 01. januara do 31. jula 2022. godine, inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su  64 porezna obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, te 14 poreznih obveznika koji nisu posjedovali fiskalni uređaj.

Prema evidencijama Porezne uprave FBiH, po osnovu svih utvrđenih nepravilnosti, rad bez odobrenja, neprijavljeni radnici, neposjedovanje fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja i sl. u navedenom periodu u HNK je izdato 294 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 572.758 KM - odgovorili su nam iz ove entitetske intitucije.

VEZANI TEKST - Pojačane kontrole za praznike, kazne za neizdavanje fiskalnih računa do 20.000 KM

Objasnili su koliko su zakonom predviđene kazne za one koji ne poštuju finansijsku disciplinu.

- Zakon o fiskalnim sistemima Federacije BiH primjenjuju se i u HNK. Kaznene odredbe koje se odnose na neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja definisane su članom 52. predmetnog Zakona, kako slijedi: od 2.500 KM do 20.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice - obveznik, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, odnosno novčanom kaznom u iznosu od 3.000 KM do 10.000 KM kaznit će se poduzetnik.

VEZANI TEKST - Zašto u Federaciji građani ne mogu ispravnost računa provjeriti SMS porukom?

U nastojanju da se suzbije kršenje zakonskih propisa, iz Porezne uprave FBiH podsjećaju građane da postoji niz komunikacijskih kanala putem kojih građani mogu prijaviti eventualne nezakonitosti, i to:

- e-maila: [email protected] i [email protected],

- SMS-a na broj mobitela 061 724 610,

- besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

- pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.