open-navfaktor-logo
search
Nakon Dodikovih izjava
Tužilaštvo u Bijeljini najavilo da će istraživati žrtve iz Potočara
AUTOR: Faktor
11.06.2024. u 20:33
get url
text
OJT Bijeljina
OJT Bijeljina
Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini formirat će predmet u vezi sa tvrdnjama Milorada Dodika da je 87 osoba upisano na spomenike u Memorijalnom centru Potočari, a za koje tvrdi da su navodno živi.
Portparolka Tužilaštva Dušica Radovanović Grubač rekla je Srni da nisu zaprimili prijavu u vezi sa spornim spiskom, ali da će, na osnovu medijskih napisa formirati predmet i pokrenuti istragu.
Dodik je prošlog mjeseca izjavio da su "na nadgrobnim pločama u Memorijalnom centru u Potočarima upisana imena ljudi koji su živi i koji se nalaze u specijalnoj evidenciji CIPS-a u BiH".
On je na konferenciji za medije u Srebrenici pokazao spisak iz CIPS-a na kojem se, prema njegovim tvrdnjama, nalazi 87 osoba koje su žive, a čija imena su navodno podvedena pod žrtve zločina u Srebrenici.
Srna je u sveopćoj kampanji pokušaja minimiziranja genocida u Srebrenici taj spisak i objavila. Sve se odigravalo u vrijeme uoči i nakon što je Generalna skupština UN-a izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić nešto ranije je izjavio da je "na spomen-obilježju u Potočarima upisano 816 imena koja se nikada nisu vodila u prijeratnoj bazi građanskih stanja", evidenciji kao što je današnji CIPS. Za ove tvrdnje nije ponudio niti jedan dokaz.
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Sud Bosne i Hercegovine i sudovi u Srbiji osudili su više od pedeset osoba na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.
Od dvadeset presuda MKSJ-a za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida. Sud BiH donio 25 presuda za zločine počinjene u Srebrenici, od čega je trinaest za zločin genocida.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.