open-navfaktor-logo
search
Preminuo u 72. godini
Komemoracija Dinni Kasalu: Ono što je snimila kamera za Dinnu je bilo važnije od života
Dinno Kasalo bio je osebujni dokumentarista, televizijski profesionalac, čovjek koji je svojom kamerom pokušavao uhvatili ono što ljudsko oko nije u stanju, bio je rođen za posao koji je radio, poručeno je danas u Sarajevu na komemoraciji povodom smrti Dinne Kasala, istaknutog bh. filmskog autora koji je preminuo u 72. godini početkom sedmice.
23.06.2023. u 13:17
get url
text
Dinno Kasalo, komemoracija
Dinno Kasalo, komemoracija

Komemoraciji održanoj u zgradi BHRT-a, čiji je Dinno bio urednik i producent, prisustvovali su članovi porodice Kasalo, brojne kolege i prijatelji. Istaknuto je kako je Kasalo bio neumoran borac za zaštitu prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine, a posebno rijeka Neretve i Rakitnice. Čovjek koji je svoju ljubav prema bosanskohercegovačkim rijekama i planinama posebno iskazivao kroz svoje fotografije.

Senad Zaimović, ratni urednik serijala Rat Art, na kojem je sarađivao s Dinnom, kazao je kako je Kasalo bio rođen za posao koji je radio.

- Naš Dinno, naš lav, bio je jedan od osebujnih dokumentarista, televizijski profesionalac za kojeg ste mogli reći da je rođen za ovaj posao. Od ideje, scenarija, pripreme, montaže slike, zvuka, grafike, sva produkcijska zanimanja koja uobičajno traže različite profesionalce, naš Dinno je radio sam. U najtežim vremenima Dinno nas je ohrabrivao, u redakciju Rat Arta unosio je nadu i optimizam - kazao je Zaimović.

Dodao je kako je Dinnu odlikovala i građanska odgovornost i kao rijetko ko se suprotstavljao nakaradnim procesima u društvu.

- Cijeli svoj život posvetio je aktivizmu. Kao lav se borio za očuvanje prirodne baštine. Smaragdna Neretva, netaknuta Raktinica, divlji konji, "planeta Prenj" su neki od motiva koji su nas poticali na duboko razmišljanje i djelovanje. Njegove suze i očaj za šumom koja gori postali su krik svih nas i poziv na akciju. Sve nas je zvao lavovima i lavicama, ali je on bio najveći lav među nama - zaključio je Zaimović.

O Dinni je na komemoraciji govorio i dugogodišnji prijatelj i kolega Dževdet Tuzlić, a istakao je kako je Dinno bio čovjek koji je svojom kamerom pokušao uhvatiti ono što čovjekovo oko nije u stanju.

- Uhvatiti trenutak onog što se zove vječnost, uhvatiti onu zraku sunca na izlasku ili zalasku na Prenju, uhvatiti zmiju koja lovi ribu, i u tom grčevitom okršaju, u prekrasnoj Rakitnici ili Neretvi, u tom mučnom trenutku ipak vidjeti jednu ljepotu koja iz toga izvire. Dinno je bio čovjek koji je svojom kamerom pokušao da lovi te trenutke vječnosti da na neki način zadrži taj dah i momenat koji je neuhvatljiv ljudskom, a okom kamere može biti - rekao je Tuzlić.

Koliko je volio svoju kameru, nastavio je Tuzlić, potvrdio je i situacijom kada je jedanput pokušavajući fotografisati iz ptičije perspektive ispao iz helikoptera.

- Ispao je iz helikoptera, ali nije pustio kameru iz ruke. Vrijednost onog materijala koji je sadržavala bio je u tom trenutku i u Dinninim mislima važniji od samog života - dodao je Tuzlić.

Na komemoraciji se kratko obratila i Kasalova kćerka Lola.

- Život je ostao, život nam pripada svima koji smo tu prisutni, a ostalo je, po mom shvatanju, bilo ono što napraviš od života. Za tebe je to bila umjetnost, fotografija, umjetnost pričanja priče, zapravo je cijeli tvoj život bila jedna priča u tvojoj režiji, u kojoj si uvijek pričao samo po svom, beskompromisno. Ja bih ti zahvalila na svemu što si me naučio, za ljubav prema fotografiji, prema životu i prema ostalom - kazala je Lola.

Sahrana Dinne Kasala bit će održana danas u Konjicu u 15 sati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.