open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Komisija sugerisala FUP-u: Mogli biste zaplijeniti više droge
Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas je, nakon razmatranja, usvojila izvještaj o radu Federalne uprave policije (FUP) za period januar - decembar 2023. godine. Istovremeno, Komisija je prihvatila ocjenu da je stanje u Federaciji BiH u oblastima kriminaliteta, javnog reda i mira zadovoljavajuće, uz konstataciju kako se stanje u oblasti saobraćaja ne može prihvatiti kao zadovoljavajuće.
28.02.2024. u 16:58
get url
text

Referirajući se na zaključke Komisije za sigurnost ZD Federalnog parlamenta, njen predsjednik Dragan Mioković izjavio je kako je FUP-u sugerirano da se u toku ove godine dodatno angažira na planu suzbijanja krivičnih djela organiziranog kriminala i borbe protiv narkokriminala, posebno u pogledu zaplijene većih količina narkotičkih sredstava.   

Jedan od zaključaka Komisije u tom kontekstu jeste i da se putem rebalansa budžeta iznađu dodatna sredstva za tehničko opremanje i  kadrovsku popunu, odnosno obučavanje pripadnika FUP-a.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s parametrima/indikatorima stanja u oblasti kriminaliteta i saobraćaja, Mioković je podsjetio da je Komisija prije mjesec dobila izvještaj FUP-a, kao i Informaciju o stanju sigurnosti u FBiH kojom su obuhvaćeni pokazatelji iz svih deset kantona, plus FUP-a.  

Naveo je kako je na osnovu tih podataka, broj izvršenih krivičnih djela u FBiH smanjen, a da je kada se radi o najtežim krivičnim djelima protiv života i tijela, na području FBiH tokom 2023. godine izvršeno 19 ubistava od čega je 18 slučajeva riješeno, te da je ostalo neriješeno jedno krivično djelo ubistva na području SBK.

Kada se radi o javnom redu i miru, također, su parametri izvršenih prekršaja "u padu", dok je broj procesuiranih osoba u tom segmentu u porastu.

- Kada je problematika saobraćaja u pitanju, imamo značajno povećanje broja saobraćajnih nezgoda, pogotovo saobraćajnih nezgoda s poginulim i povrijeđenim licima – kazao je Mioković novinarima nakon sjednice spomenute komisije.

Precizirao je kako je u vezi s tim, Komisija za sigurnost ranije zatražila od FUP-a da pripremi materijal za tematsku sjednicu u čijem će fokusu biti stanje u saobraćaju, te da je finaliziranje tog materijala u toku, a sve radi detektiranja ključnih uzroka aktuelnog stanja i iznalaženja načina njegovog preveniranja.

Na upit u vezi s analizom spomenutih izvještaja/informacija, te detektovanih slabosti, Mioković je kazao kako Komisija apeluje na FUP, s obzirom na ekskluzivne nadležnosti koje ima, da  učini dodatni napor u oblastima organiziranog i narko-kriminala, "jer procjenjujemo da se na tom planu mora uspješnije djelovati".

Istaknuo je da je, prema relevantnim procjenama, samo na području Kantona Sarajevo (KS) "dnevna potreba u heroinu između dva, dva i po kilograma, a da je u Federaciji BiH tokom prošle godine policija zaplijenila ukupno oko 1,6 kilograma".

U osvrtu na organizirani kriminal i korupciju, Mioković je ocijenio kako se radi o "rak rani" bh. društva.

- Kada pogledate rezultate policijskih agencija u FBiH, svih deset kantona i FUP-a, broj obrađenih krivičnih djela iz te oblasti se ne može iskazati u procentima, iskazuje se u promilima – upozorio je Mioković, aludirajući na odsustvo ozbiljnijeg djelovanja na tom planu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.