open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Komisija za borbu protiv korupcije bez učinka: Nemaju materijala, bave se nazivom, je li na djelu opstrukcija rada
Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine formirana je prije godinu, a do danas se nije uspjela ničim ozbiljnijim baviti.
18.12.2023. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Komisiju za borbu protiv korupcije u Parlamentu BiH ne pitaju za mišljenje o zakonima, Mandra podnio ostavku

Održali su svega pet sjednica, ako uzmemo u obzir konstituirajuću i onu na kojoj je biran predsjedavajući nakon što je ostavku na tu poziciju podnio Nermin Mandra, zastupnik SDA u bh. Parlamentu.

Na preostale tri sjednice komisija je razmotrila tri predstavke, dogovarala je metodologiju rada, u okviru tekućih pitanja su imali materijal Ureda za reviziju institucija BiH i informaciju Agencije za prevenciju korupcije BiH, a na posljednjoj sjednici su dovorili da predlože izmjenu naziva ove komisije pa da se "izbaci" riječ kleptokratije.

Postavlja se pitanje je li promjena naziva za sada krajnji domet ove komisije i gdje je problem.

- Komisija je imala potencijalnu mogućnost za ozbiljniji posao da se kolegij Parlamenta spram nje i samog Poslovnika o radu odnosio na pravi način. Komisija je zadužena dati svoje mišljenje u vezi s bitnim zakonima koji su bili u parlamentarnoj proceduri, ali vjerujem da postoje razlozi zbog kojih komisiji nisu davali materijale. Svjesno smo zaobiđeni u usvajanju određenih zakona – kazao je Mandra koji je upravo zbog odnosa prema ovoj komisiji podnio ostavku na mjesto njenog predsjedavajućeg.

Tako su, bez da je ova komisija išta pitana, u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojene, između ostalog, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o slobodi pristupa informacijama, izmjene Zakona o ombudsmenima...

Mandra je rekao da je novi predsjedavajući ove komisije Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, u posljednjih mjesec intenzivirao druge aktivnosti i ugovara sastanke sa institucijama, te priprema ambiciozan plan za naredni period.

Izjavu Borenovića nismo uspjeli dobiti jer se nije javljao na telefon.

Činjenica je da većina članova ove komisije dolazi iz opoziconih stranaka u bh. Parlamentu, njih pet od osam članova. 

Postoje određena mišljenja u Parlamentu da, imajući u vidu sastav komisije, neki "evropski" zakoni poput onog o VSTV-u i o slobodi pristupa informacijama, koje su iz opozicije, nevladinih pa i nekih međunarodnih organizacija ocijenili nakaradnim, ne bi dobili pozitivno mišljenje komisije, a bez zelenog svjetla komisije zakoni ne mogu u konačnici biti usvojeni.

Osim Mandre, koji je zastupnik SDA u Parlamentu BiH, u ovoj komisiji su zastupnici Predrag Kožul (HDZ), Branislav Borenović (PDP), Zlatan Begić (DF), Nenad Grković (Za pravdu i red), Safet Kešo (SDA), Milorad Kojić (SNSD) i Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP).

Osnivanje ove komisije inicirao je prošle godine Damir Arnaut kao zastupnik Naše stranke, koja je u ovom mandatu dio vladajuće koalicije. Ovo je usvojeno većinom glasova zastupnika, s tim da je nisu podržali iz SNSD-a i HDZ-a, koji su također u vlasti.

Komiisja za borbu protiv korupcije

Sastav Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.