open-navfaktor-logo
search
Jesu li je zaboravili
Komisiju za borbu protiv korupcije u Parlamentu BiH ne pitaju za mišljenje o zakonima, Mandra podnio ostavku
Nermin Mandra dao je ostavku na mjesto predsjedavajućeg Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nezadovoljan jer je ova komisija zaobiđena u svim slučajevima kada je, kao nadležna, trebala dati svoje mišljenje o zakonima koji su bili u parlamentarnoj proceduri.
07.09.2023. u 14:02
get url
text

Njegova ostavka bila je na dnevnom redu današnje sjednice Kolegija Zastupničkog doma, koja je zatvorena za javnost.

- Dao sam ostavku jer u ovih devet mjeseci, od formiranja novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Kolegij Zastupničkog doma nije poslao nijedan zakon ovoj komisiji koja je bila nadležna za bar tri-četiri zakona dosad. Bili smo nadležni za izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o slobodi pristupa informacijama u institucijama BiH, za izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava – rekao je Mandra.

Istakao je da svi ti zakoni imaju veze s borbom protiv korupcije i kleptokratije.

- Nijedan materijal nisu poslali ovoj komisiji, a u proceduri su bili zakoni čija je suština antikoruptivno djelovanje. Ako kao nadležna komisija ne dobijemo od Kolegija doma zakone, materijal, ne mogu ja izmišljati posao. I dalje ću biti član te komisije, a neka neko drugo bude predsjedavajući – dodao je Mandra.

Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je nova i osnovana je pred kraj prošle godine, te joj je ovo prvi mandat.

Osim Mandre, koji je zastupnik SDA u Parlamentu BiH, u ovoj komisiji su zastupnici Predrag Kožul (HDZ), Branislav Borenović (PDP), Zlatan Begić (DF), Nenad Grković (Za pravdu i red), Safet Kešo (SDA), Milorad Kojić (SNSD) i Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP).

Osnivanje ove komisije kroz dopune Poslovnika o radu Zastupničkog doma prošle je godine inicirao Damir Arnaut kao državni zastupnik Naše stranke, koja je u ovom mandatu dio vladajuće koalicije. Dopuna Poslovnika tada je usvojena većinom glasova zastupnika, s tim da je nisu podržali iz SNSD-a i HDZ-a, koji su također u vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.