open-navfaktor-logo
search
U posjeti Tuzli
Komšić: Bojim se da će nekritička podrška Izraelu napraviti provaliju u odnosima Zapada i islamskog svijeta
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boravio je danas u Tuzli povodom predstavljanja novih policijskih transportera, a tom prilikom komentirao je političke odnose u BiH i događanja na Bliskom Istoku.
20.10.2023. u 12:07
get url
text
Željko Komšić

Komšić je komentirao i današnju posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, sazvanu povodom odluke članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da pokrene zaštitu vitalnog nacionalanog interesa. Razlog je usvajanje Zaključka u povodu eskalacije napada organa entiteta RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo bez konsenzusa, odnosno bez glasa Cvijanović.

- To je politički igrokaz gdje se bildaju politički, nacionalni mišići. To je predstava u kojoj se želi pokazati da neko iz Sarajeva želi nanijeti štetu Republici Srpskoj, a niko to ne želi, a i da želi ne može. Stalno postoji ta neka galama o ugroženosti RS-a. I da neko hoće da dira RS, ne može joj ništa - rekao je Komšić.

O situaciji na Bliskom Istoku i napadima na Gazu Komšić je rekao da je iznenađen nekritičkom podrškom onome što Izrael radi.

- Bojim se da će najviše stradati civili i u Izraelu i Palestini. To je najvaće zlo koje se moglo desiti i njima i nama, jer ne možete da ne osjećate empatiju prema civilima, nemoćnima i djeci, bez obzira na to o kome se radi. Bojim se da će nekritička podrška ovome što radi Izrael, kada je riječ o Gazi i Palestincima, napraviti provaliju u globalnim odnosima Zapada, kojem i mi pripadamo, i islamskog svijeta generalno. Zbog toga je ova situacija opasna i nepredvidiva i sam Bog zna gdje to može otići. Nadam se da će kod onih koji imaju moć prevladati hladna glava, prema onima koji ginu, na svim stranama. Empatiju moramo pokazati prema nevinim žrtvama, onima koji pate i ginu, bez obzira na kojoj strani - rekao je Komšić.

Komšić je istakao je da je za njega medijska podijeljenost novi šok, jer misli da nema želje da se sitaucija prikaže na objektivan način.

- Ovo što vidimo ide u ružnom pravcu s mogućnošću da se sukob rasplamsa i da izađe ček iz okvira Bliskog istoka. Mi u BiH smo imali ono što nam se dešavalo i generacija ljudi koja sada živi u BiH je daleko mudrija i pametnija. Trebamo se okrenuti sebi i biti na pravoj strani. Ne treba kalkulisati, posebno kada se radi o stradanju nevinih ljudi. Moramo se okrenuti sebi, sačuvati kod nas mir i stabilnost, isto tako u regiji. Nadam se da smo pametniji od ovih koji su prouzrokovali ovo što se dešava na Bliskom istoku, ako ništa drugo, onda zbog svog iskustva - zaključio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.